VIDEO: ŠTO KAŽU PUTNICI?

Reakcije putnika prvog dana Schengena: 'Hrvatska je konačno tamo gdje pripada, ovo je spas'

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Kruno Galjar
1/2
01.01.2023.
u 17:18

Prvog dana 2023. bili smo na graničnom prijelazu Bregana gdje su nas dočekali osmijesi i veselje zadovoljnih putnika i vozača koji u novu godinu ulaze bez čekanja na granici.

"Hrvatska je konačno tamo gdje pripada, ovo je spas, skraćuje put satima", kada bismo saželi u jednu rečenicu reakcije putnika na Bregani prvog dana bez graničnih kontrola to bi ovako izgledalo. Prvi dan nove 2023. proveli smo na graničnom prijelazu Bregana i to prilično usamljeni. 

Sve policijske kućice ispraznile su se na Staru godinu u ponoć kada je svečanim podizanjem rampe i uklanjanjem ploče postaje granične policije Hrvatska i službeno postala 26 članica šengenskog graničnog područja koje broji više od 350 milijuna građana.

Nema više čekanja u koloni

Dio njih već se u prvim minuta uputio u prelazak granice bilo u smjeru Slovenije, bilo u hrvatskom pravcu. I dok smo stajali u zoni graničnog prijelaza pokraj nas su prolazili automobili slovenskih, hrvatskih, austrijskih, srbijanskih i brojnih drugih oznaka, a iz svakog je dolazio osmijeh. Izraz je to olakšanja svih ovih putnika koji više neće morati trošiti sate čekajući u kilometarskim kolonama. 

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

- Dojmovi su savršeni, evo budući da je prvi dan nove godine i nije neka gužva pa se toliko i ne vidi učinak, ali za budućnost za putovanja u vrijeme turističke sezone, na more, odlazak u rodni kraj mislim da je ovo idealna stvar - priča nam Neris Omerović koji živi u Klagenfurtu, a osim na odmor u Hrvatsku često putuje i kako bi posjetio brata u Zagrebu.   

Iako se činilo kako će u jednom trenutku austrijska vlada staviti veto na proširenje Schengena, Austrijanci su učinili iznimku za Hrvatsku, a Neris nam potvrđuje da su u toj zemlji i Hrvati i Austrijanci jedva dočekali ovo proširenje. 

"Konačno gdje i pripadamo"

- Iskreno, kada sam krenuo od kuće slušao sam austrijski radio i tamo su svi baš oduševljeni. Govore kako više neće biti gužve kada idu na more što ih je najviše i mučilo - dodaje i ističe kako sve veseli i ulazak u europodručje jer nema više potrage za mjenjačnicom.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Osim turistima i Hrvatima koji žive u inozemstvu promjena uvelike olakšava život i onima koji svakodnevno radi posla odlaze do Slovenije i Italije, a što najbolje znaju Istrijani. Umažani Valerija Kiseljak Jurić i Petar Jurić zaustavili su se nakon prelaska granice kako bi za uspomenu fotografirali ploču s natpisom "Slobodan prolaz". 

- Putujemo tijekom cijele godine i odgovara nam ovo. Nama ovo skraćuje put satima, pogotovo na ovom graničnom prijelazu - govori nam gospođa Valerija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije