PRIJETI ESKALACIJA

Rat Izraela i Irana u Siriji: 'Cilj nam je uništiti državu Izrael'

Reuters/Pixsell
22.01.2019.
u 09:55

Izraelska vojska prvi je put priznala da je raketirala iranske položaje oko Damaska, uslijedio žestok odgovor

“Ušli smo u otvoreni rat s Iranom i nećemo dopustiti iransku vojnu nazočnost na sirijskom teritoriju”, kazao je jučer izraelski ministar prometa i obavještajnih poslova Yisrael Katz nakon što su izraelski vojni zrakoplovi, kako tvrdi izraelska vojska, napali u Siriji mete iranskih snaga Quds, ogranka Revolucionarne garde, uključujući skladišta streljiva, lokaciju na međunarodnom aerodromu u Damasku, iransku obavještajnu lokaciju te iranski vojni kamp. 

Na najavu Katza kako je Izrael ušao u otvoreni rat s Iranom, iz Irana je ubrzo stigao odgovor iranskog zapovjednika zračnih snaga Aziza Nasserzadeha, koji je upozorio Izrael da je Iran spreman i da će bilo kakav dodatni napad na Iran ili njihove snage u Siriji biti”početak kraja izraelske države”. 

Ubijeni i ranjeni

Eskalacija sukoba na relaciji Iran – Izrael došla je nakon što su Izraelci izveli napad s 40 navođenih projektila, od kojih ih je, kažu Sirijci, oboreno 30. Mete su bile iste, međunarodna zračna luka u Damasku i područje zrakoplovne baze Al-Kiswa južno od Damaska. Napad iz područje Golana i južnog Libanona trajao je gotovo sat vremena. Ruski izvori tvrde da su u napadu ubijena četiri sirijska vojnika, a šest ih je ranjeno.

Kao odgovor na izraelski napad, Sirijci su lansirali na desetke sirijskih projektila zemlja-zrak. Izrael je već dulje vrijeme zabrinut zbog sve veće prisutnosti pripadnika iranske Revolucionarne garde i libanonskog Hazbollaha kao i ostalih šijitskih militantnih skupina na teritoriju Sirije pod zapovjedništvom Qasema Sulejmanija, zapovjednika brigade Al-Quds u iranskoj Revolucionarnoj gardi, najopasnijeg ratnika Bliskog istoka, zahvaljujući čijoj je vojnoj taktici poražen ISIL i u Iraku i u Siriji. Sulejmani je postao zastrašujući iranski general koji uživa gotovo mitski status u svojoj domovini te snažan utjecaj na cijelu regiju Bliskog istoka.

Nakon poraza ISIL-a, glavna zadaća Sulejmanija, koju je dobio od vrhovnog vođe Irana Ali Khameneija, jest “uništenje izraelske države i oslobađanje glavnog grada svih muslimana, Jeruzalema”. Izraelci u Sulejmaniju vide opasnog neprijatelja na kojeg su nekoliko puta pokušali i atentat, zadnji pokušaj bio je prije tri tjedna kada su izraelski bombarderi raketirali Međunarodnu zračnu luku u Damasku s koje je samo desetak minuta ranije poletio zrakoplov sa Sulejmanijem.

Osim položaja iranske Revolucionarne garde, Izraelci bombardiraju i skladišta oružja i položaje boraca libanonskog Hezbollaha, koji su pod istim zapovjedništvom.

Izraelski vojni analitičari smatraju kako Izrael nije nikad bio ugroženiji nego što je to danas jer, osim što je Hezbollah jak na jugu Libanona duž granice s Izraelom, svoje snage premjestio je duž izraelske granice sa sirijskog teritorija te se time Izrael našao geostrateški u velikoj opasnosti: do sada je Izrael mogao biti napadnut samo s libanonskog juga, a sada i sa sirijske zapadne granice pa bi se na taj način bojišnica udvostručila.

Operacija “Sjeverni štit”

Da se Izrael ozbiljno priprema na “preventivni rat” dokazuje i to da su, tri tjedna prije najžešćeg napada na Siriju, pokrenuli operaciju „Sjeverni štit“, u kojoj su uništili šest prekograničnih tunela koje je libanonski pokret Hezbollah pripremio kako bi ih u slučaju rata koristio za prebacivanje boraca na teritorij Izraela. 

Ono što bi mogao biti uvod u rat između Izraela i Irana, na teritoriju Sirije i Libanona, jest to što se izraelski premijer Benjamin Netanyahu nalazi u velikim problemima. Osim što ga istražuju zbog korupcije,zbog koje bi, po svemu sudeći, mogao završiti i u zatvoru, Netanyahu je spreman poduzeti sve kako bi, na predstojećim prijevremenim izborima, pridobio popularnost u radikalnom biračkom tijelu. Da politika Netanyahua vodi prema eskalaciji sukoba, dokazuje i to što ga kritiziraju i neki izraelski generali. Izraelski mediji pišu da će Netanyahuova odluka o napadu na Siriju izazvati sirijski i iranski odgovor i zemlju gurnuti u totalni rat. Analitičar vjeruju da potezi Netanyahua neće ostaviti mogućnost izbora ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji se još uvijek odbija susresti s izraelskim čelnikom, otkad je oboren ruski zrakoplov iznad Sirije, za što je Putin direktno optužio Netanyahua.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?