STORM SHADOW

Rakete koje Britanija šalje Ukrajini imaju infracrveni tragač i domet od 250 km

Geoff Lee/MOD
11.05.2023.
u 19:52

Zapadni dužnosnik rekao je za CNN da je Ujedinjeno Kraljevstvo dobilo jamstva ukrajinske vlade da će se te rakete koristiti samo unutar ukrajinskog suverenog teritorija, a ne unutar Rusije

Ranije danas Ujedinjeno Kraljevstvo odobrilo je Ukrajini pošiljku krstarećih raketa dugog dometa Storm Shadow. Ukrajina od zapadnih zemalja već mjesecima traži takvo oružje, no do sada zahtjev nije bio odobren zbog straha od eskalacije sukoba. 

Storm Shadow je krstareća raketa dugog dometa sa sposobnostima prikrivanja koju su zajednički razvile Velika Britanija i Francuska, a koja se obično lansira iz zraka. Domet joj je veći od 250 kilometara, tek nešto malo je manji od američkih taktičkih raketnih sustava zemlja-zemlja ili ATACMS, koje je Ukrajina dugo tražila. No ono najbitnije Ukrajini Storm Shadow ipak omogućava- domet koji doseže duboko u ruski teritorij u istočnoj Ukrajini.

Zapadni dužnosnik rekao je za CNN da je Ujedinjeno Kraljevstvo dobilo jamstva ukrajinske vlade da će se te rakete koristiti samo unutar ukrajinskog suverenog teritorija, a ne unutar Rusije. Dužnosnici Ujedinjenog Kraljevstva opetovano su davali izjave u kojima su Krim identificirali kao ukrajinski suvereni teritorij, opisujući ga kao "nezakonito aneksiranog".

Projektil je "stvarna promjena igre u kontekstu dometa", rekao je viši dužnosnik američke vojske za CNN, dodajući kako Storm Shadow daje Kijevu sposobnost koju je tražio od početka rata. Kako je izvijestio CNN, trenutni maksimalni domet ukrajinskog oružja koje je poslao SAD manji je od 80 kilometara.

Prema MBDA Missile Systems, europskoj tvrtki koja proizvodi projektil, Storm Shadow je "oružje za duboki udar" kojim se može "rukovati danju i noću u svim vremenskim uvjetima", s naprednim navigacijskim sustavom koji osigurava točnost.

"Nakon lansiranja, oružje se spušta na visinu terena kako bi izbjeglo otkrivanje", stoji na web stranici MBDA-e. "Prilikom približavanja meti, njegov ugrađeni infracrveni tragač usklađuje sliku cilja s pohranjenom slikom kako bi osigurao precizan napad i minimalnu kolateralnu štetu."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?