DOBAR REZULTAT KOMUNISTA

Putinova stranka proglasila trijumf, liberalima 1% glasova

POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
20.09.2021.
u 21:25

Ruski lider Putin može biti zadovoljan rezultatima svoje stranke

Vladajuća ruska stranka, najuže povezana s predsjednikom Vladimirom Putinom, proglasila je pobjedu na parlamentarnim izborima održanim protekli vikend. Nakon 90 posto obrađenih glasova, Jedinstvena Rusija osvojila je 49 posto glasova, dok su komunisti dobili 20-postotnu podršku. Vladajuća je stranka priopćila da bi trebala zadržati dvotrećinsku većinu u Dumi, ali rezultati pokazuju da joj je podrška pala, a Komunističkoj partiji porasla. Izbore su obilježili obrušavanje na nesistemsku oporbu, posebno pokret disidenta Alekseja Navaljnog, te optužbe za krivotvorenje rezultata.

– Ujedinjena Rusija osvojila je više od 48 posto glasova te će dobiti 120 mandata. U izbornim okruzima stranka je osvojila još 195 mandata. S 300 mjesta u Dumi, ustavna većina može biti formirana – rekao je stranački dužnosnik Andrej Turčak. Polovicu od 450 mandata stranke su pokušale osvojiti preko svojih lista, a drugu polovicu kandidirajući pojedince u jednomandatnim okruzima. Među dobitnicima izbora su i komunisti koji su na prošlim izborima dobili 13 posto glasova, a sada sedam posto glasova više. Putinova pak stranka dobila je pet posto glasova manje nego 2016. godine. U Dumu bi trebali ući još i nacionalisti iz LDPR-a, socijalistička Pravedna Rusija te Novi ljudi. Sve te stranke većinom podržavaju Putina. Prema prvim rezultatima, liberali iz Jabuke ponovno nisu uspjeli ući u Dumu, osvojili su samo jedan posto glasova. Na izborima su opozicijske snage, posebno komunisti, kritizirale vladu zbog kršenja procedura te ubacivanja lažnih listića u glasačke kutije. Nezavisna udruga Golos nazvala je izbore “jednima od najprljavijih u povijesti”. Uoči izbora Kremlj je natjerao Google i Apple da uklone aplikaciju povezanu s Navaljnim kojom je biračima preporučivao za koga glasati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije