Ruski predsjednik

Putin podržava ideju da se formira vojska Europe

11.11.2018.
u 20:12

Namjera Europe da oformi vlastitu vojsku nije samo razumljiva, već bi bila "pozitivna" stvar, kazao je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin.

- Europa je snažna ekonomska unija i potpuno je prirodno da žele biti neovisni i suvereni na polju obrane i sigurnosti - dodao je Putin u razgovoru za Russia Today u Parizu gdje je prisustvovao obilježavanju stogodišnjice od okončanja Prvog svjetskog rata.

Putin je time izrazio podršku predsjedniku Francuske Emmanuelu Marconu koji je nedavno zagovarao tu ideju kazavši da je stajalište Rusije o ovom pitanju "usklađen s Francuskom".

Macron je nedavno ponovio namjere za stvaranje kombinirane vojne snage Europske unije, ističući da je to izuzetno važno za sigurnost Europe i dodajući da Europska unija mora biti neovisna od svog ključnog saveznika s druge strane Atlantika, što je izazvalo burnu reakciju Washingtona.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump ovu ideju nazvao je "vrlo uvredljivom". Američki i francuski lideri potom su pokušali razjasniti ovaj spor složivši se da su obojica za to da Europa izdvoji više novca za obranu.

Ruski predsjednik Putin potvrdio je i da je danas razgovarao s Trumpom, dodajući da su razgovori bili "dobri", dok Reuters prenosi da je Putin razgovarao i s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom podsjećajući da je ovo prvi susret nakon što je oboren ruski zrakoplov za izviđanje u Siriji u rujnu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije