RUSIJA UZVRAĆA UDARAC

Putin naredio: 'Sastavite popis proizvoda zabranjenih za uvoz i izvoz iz Rusije'

Vladimir Putin
SPUTNIK/REUTERS
08.03.2022.
u 21:50

Vlada će isto tako napraviti u roku naredna dva dana popis stranih država na koje će utjevati zabrana, odnosno ograničavanje uvoza ili izvoza određenih proizvoda i sirovina.

Nije trebalo dugo čekati na reakciju Rusije na gospodarske sankcije Zapada. Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je svojoj Vladi da napravi popis proizvoda i sirovina čiji će uvoz i izvoz do kraja 2022. godine biti ograničen ili zabranjen, piše agencija Tass.

Ta zabrana neće vrijediti za sve one državljane koje ih unose u zemlju za vlastitu uporabu, navode i dodaju da će spomenut popis biti dio ekonomskih mjera uvedenih za sigurnost Ruske Federacije.

- Potrebno je osigurati do 31. prosinca 2022. primjenu sljedećih posebnih gospodarskih mjera: zabrana izvoza izvan teritorija Ruske Federacije i/ili uvoza na teritorij Ruske Federacije proizvoda i/ili sirovina u skladu s popisima Vlade Ruske Federacije, stoji u dokumentu.

Vlada će isto tako napraviti u roku naredna dva dana popis stranih država na koje će utjevati zabrana, odnosno ograničavanje uvoza ili izvoza određenih proizvoda i sirovina.

Podsjetimo, rat u Ukrajini traje već 13 dana. U nekoliko ukrajinskih gradova vrlo je teška situacija, a najgora je u Mariupolju, gradu pod ruskom opsadom na jugoistoku Ukrajine, koji se nalazi na strateški važnom prostoru, a Rusija ga želi osvojiti kako bi povezala svoje trupe na jugu i istoku zemlje.

Stanovnici su pod stalnom topničkom paljbom, a mnogi više nemaju pristup vodi i hrani. Leševi su na ulicama, nitko ih ne uspijeva preuzeti zbog stalnog bombardiranja. Iako Rusija demantira da granatira civilne mete, Ukrajinci na terenu govore suprotno.

– Napadaju bolnice kao i sve drugo, nije ih briga – rekao je za BBC liječnik Oleg Revko iz grada Černjihiva.

 – Nećemo zaboraviti, nećemo oprostiti. Kaznit ćemo svakog zločinca – poručio je ukrajinski lider Volodimir Zelenski nakon što su ruske granate ubile cijelu četveročlanu obitelj koja je bježala iz Irpina, grada sjeverno od Kijeva.

Rusija je u Ukrajinu poslala gotovo sve trupe okupljene posljednjih mjeseci na granici između dviju zemalja, procijenio je u ponedjeljak Pentagon, koji je sa svoje strane poslao 500 dodatnih vojnika u Europu radi jačanja sigurnosti NATO-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin dosad je rasporedio u Ukrajini gotovo cjelokupan kontigent od više od 150.000 vojnika, rekao je u ponedjeljak visoki američki obrambeni dužnosnik.

Intenziviranjem ruskih operacija civili su sve više pogođeni, a Moskva sada nastoji "regrutirati" strane borce, uključujući Sirijce.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije