Ciudad Juareaz

Prvi migranti ušli iz Meksika u SAD koristeći se mobilnom aplikacijom

Migranti
19.01.2023.
u 09:34

Otkako je aktivirana prošloga tjedna, aplikacija je toliko tražena da više nema slobodnih termina koji se mogu dobiti preko nje, tvrde meksički dužnosnici i deseci migranata.

Migranti na sjevernoj meksičkoj granici u srijedu su počeli ulaziti u SAD uz pomoć mobilne aplikacije koja bi trebala olakšati proces traženja azila, premda ih je nekoliko vrlo brzo prijavilo poteškoće u korištenju aplikacijom.

Bidenova je administracija ovoga mjeseca izvijestila da će proširiti uporabu takozvane aplikacije CBP One koja bi tražiteljima azila trebala omogućiti da unesu osobne podatke kao prvi korak u postupku traženja azila te dobiju termin za podnošenje zahtjeva.

"Jedva čekam da vidim obitelj", rekla je Alejandra, migrantkinja iz Venezuele koja je iz Ciudad Juareaza u Meksiku ušla u El Paso u Teksasu i dalje nastavlja putovanje prema Floridi.

Giovanny Castellanos, također iz Venezuele, mjesecima je čekao na meksičkoj granici, a sada je, kako je rekao, pomoću aplikacije vrlo brzo dobio termin za podnošenje zahtjeva te preporučuje migrantima da izbjegnu opasnosti i služe se aplikacijom.

Otkako je aktivirana prošloga tjedna, aplikacija je toliko tražena da više nema slobodnih termina koji se mogu dobiti preko nje, tvrde meksički dužnosnici i deseci migranata.

Kako bi dobili termin za podnošenje zahtjeva za azilom, migranti najprije moraju doći na prijelaz koji im odredi aplikacija.

Jose Huerta, migrant iz Venezuele koji se nalazi u Ciudad Juarezu na granici, rekao je Reutersu da je preko aplikacije upućen na granični prijelaz u Tijuani, gradu udaljenom 1200 kilometara.

Putovanje od jednoga pograničnog grada do drugoga može izložiti ljude opasnosti, a neke skupine koje se zauzimaju za migrante traže da SAD osigura više termina za tražitelje azila kako bi se smanjili rizici.

"Moraju povećati broj termina u danu, uvjereni smo da će biti tako", rekao je direktor migracijskih poslova u Tijuani Enrique Lucero.

Američka carina i pogranična policija nisu još odgovorile na zahtjev za komentarom aplikacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije