Starship

Prototip rakete kompanije SpaceX nakon leta od četiri minute uspješno prizemljen

06.05.2021.
u 08:34

Prototip svemirske letjelice Starship za koju kompanija SpaceX vjeruje da će je jednog dana poslati na Mjesec i Mars, u srijedu je uspješno sletio u Južnom Teksasu prilikom čega nije bilo eksplozije.

Naime, ovaj prototip je tijekom nekoliko ranijih testnih letova eksplodirao tijekom ili nakon slijetanja.

"Prizemljeni smo, Starship je sletio", kazao je John Insprucker, inžinjer SpaceXa uživo u prijenosu spuštanja prototipa.

Insprucker je kasnije pojašnjavao kako je plamen iz rakete i dalje bio vidljiv nakon njenog slijetanja što je zapravo pokazatelj goriva kojeg koristi.

Ubrzo nakon slijetanja, na Twitteru se oglasio i Elon Musk, osnivač kompanije SpaceX.

"Slijetanje Starshipa nominalno", kratko je napisao Musk.

Ovaj prototip je veoma značajan za Muska kako bi jednog dana njime ljude mogao odvesti daleko izvan Zemljine orbite. NASA je nedavno dodijelila SpaceXu ugovor o izgradnji druge verzije Starshipa kojom bi se astronauti nekada mogli prevesti na površinu Mjeseca.

Tijekom prethodna četiri ispitivanja koja su se provodila od prosinca prošle godine, rakete su uspješno lansirane, ali nakon dostizanja visine od nekoliko milja, svaki put su eksplodirale prilikom povratka na Zemlju.

Međutim, let rakete u srijedu nije donio takvo uzbuđenje. Prototip kojeg su pokretala tri motora, lansirano je u mračno nebo iznad Boca Chica u Teksasu. Putovao je četiri minute postižući visinu od oko šest milja, zatim lebdeći neko vrijeme bez rada motora prije nego je započeo putovanje nazad na Zemlju.

SpaceX je inače karakterističan po brzom popravljanju uočenih grešaka, pa tako česti testni letovi koriste kako bi se identifikovali nedostaci i prilagodilo narednim letovima.

SpaceX je vremenom postala izuzetno uspješna te je sada jedna od najcjenjenijih svjetskih privatnih kompanija.

Najpoznatije su rakete Falcon 9 koje su zaslužne za slanje satelita u orbitu. Također se uz nju rutinski prevoze astronauti, ali i teret do Međunarodne svemirske agencija, a u posljednjih mjesec lansirana su četiri NASA-ina astronauta, a kući vraćena jedna posada prošle subote.

Međutim, istaknuto je i to da Musk ima ambiciozan plan kada je riječ o prototipu rakete Starship i njenog slanja u orbitu s obzirom na to da mnogi stručnjaci smatraju da za to još treba vremena. Ipak, SpaceX planira naredne prototipe Starshipa lansirati u mnogo veće nadmorske visine, piše The New York Times.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije