Dokument ima oznaku Tajno i NOFORN

Procurio američki obavještajni dokument u kojem stoji da je Srbija pristala naoružati Ukrajinu

Pentagon
12.04.2023.
u 08:41

Dokument je pokazao kako je Srbija odbila pružiti obuku ukrajinskim snagama, ali se obvezala poslati vojnu opremu ili ju je već isporučila.

Srbija, jedina zemlja u Europi koja je odbila uvesti sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, pristala je isporučiti oružje Kijevu ili ga je već poslala, navodi se u povjerljivom dokumentu Pentagona.

Dokument, sažetak odgovora europskih vlada na zahtjeve Ukrajine za vojnom obukom i opskrbom vojne opreme ili oružja, bio je među desecima povjerljivih dokumenata objavljenih na internetu posljednjih tjedana, što bi moglo biti najozbiljnije curenje američkih tajni u posljednjih nekoliko godina.

Pod naslovom "Europa|Odgovor na tekući sukob Rusije i Ukrajine", dokument u obliku grafikona navodi "procijenjena stajališta" 38 europskih vlada kao odgovor na zahtjeve Ukrajine za vojnom pomoći.

Dokument je pokazao kako je Srbija odbila pružiti obuku ukrajinskim snagama, ali se obvezala poslati vojnu opremu ili ju je već isporučila. Također se navodi da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost opskrbljivati Ukrajinu oružjem u budućnosti, prenosi Reuters.

Dokument ima oznaku Tajno i NOFORN, što zabranjuje njegovu distribuciju stranim obavještajnim službama i vojskama.

Datum koji je na dokumentu je 2. ožujka i na njemu se nalazi pečat Zajedničkog stožera.

Reuters nije mogao provjeriti autentičnost dokumenta, a ured predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ukrajinsko veleposlanstvo nisu odgovorili na zahtjev za komentar.

Pentagon također nije još odgovorio na upite Reutersa o spominjanju Srbije u dokumentu i prethodno je odbio komentirati bilo koji dokument koji je procurio.

Vučićeva vlada iskazala je neutralnost o ratu u Ukrajini, unatoč dugogodišnjim povijesnim, ekonomskim i kulturnim vezama Srbije s Rusijom.

- Ako je ovaj dokument točan, on ili pokazuje Vučićevu dvoličnost u odnosu na Rusiju ili je pod golemim pritiskom Washingtona da isporuči oružje Ukrajini - rekao je Janusz Bugajski, stručnjak za istočnu Evropu iz Fondacije Jamestown, instituta za vanjsku politiku.

Ministarstvo pravosuđa istražuje curenje informacija, dok Pentagon procjenjuje štetu nanesenu nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije