APEL TURSKOM KOLEGI

Procurilo Trumpovo pismo Erdoganu: 'Nemojte biti budala! Ne želite biti odgovorni za klanje'

Reuters/Pixsell
Autori: Bojan Arežina, Hina
17.10.2019.
u 08:01

- Ne želite biti odgovorni za klanje tisuća ljudi, a ja ne želim biti odgovoran za uništenje turskog gospodarstva - a bit ću - poručio je Trump u pismu nadnevka 9. listopada

Procurilo je pismo u kojemu američki predsjednik Donald Trump poziva turskog kolegu Recepa Tayyipa Erdogana da postigne dogovor sa sirijskim Kurdima, upozoravajući ga da će ga povijest osuditi kao "vraga" te da će SAD uništiti tursko gospodarstvo ako tako ne postupi.

Pismo upućeno povodom turske vojne operacije protiv kurdskih snaga u Siriji danas je objavio američki Fox. - Ne želite biti odgovorni za klanje tisuća ljudi, a ja ne želim biti odgovoran za uništenje turskog gospodarstva - a bit ću - poručio je Trump u pismu nadnevka 9. listopada.

- Povijest će vas pamtiti pozitivno ako ovo učinite na ispravan i human način. Zauvijek će vas pamtiti kao vraga ako se dobre stvari ne dogode. Nemojte biti opasan momak (tough guy, op. a.). Nemojte biti budala - poručuje Trump.

Isti taj Trump ocijenio je danas da je Kurdistanska radnička stranka (PKK) koja desetljećima gerilski ratuje protiv Turske "možda" i veća "teroristička prijetnja" od džihadističke skupine tzv. Islamske države (IS). "PKK, koji pripada Kurdima, kao što znate, možda je i gora u smislu terorizma i u mnogo aspekata i veća teroristička prijetnja nego IS", izjavio je američki predsjednik na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Turska je prošli tjedan počela ofenzivu na sjeveru Sirije protiv kurdske milicije koju smatra sirijskim ogrankom PKK-a pošto su se iz te zone povukle američke snage. Braneći snažno svoju odluku o povlačenju sa sjevera Sirije, Trump je kazao da ni u kojem slučaju nije svome turskome kolegi dao zeleno svjetlo za vojnu ofenzivu, a što mu pripisuju brojni kritičari.  ž

"Nisam mu dao zeleno svjetlo. Kada to kažete, u krivu ste", rekao je. "Naprotiv, bilo je potpuno suprotno od zelenog svjetla. Ponajprije, gotovo da ondje i nismo imali vojnika. Većinom su otišli". "Neću se upletati u rati između Turske i Sirije", rekao je nekoliko sati prije odlaska svog potpredsjednika Mikea Pencea i  državnog tajnika Mikea Pompea u Ankaru gdje će razgovarati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

"Situacija je takva da Turska zauzima dijelove Sirije. Sirija nije zadovoljna. Neka oni pronađu rješenje", rekao je i objasnio da je to njihovo pitanje koje nema veze sa Sjedinjenim Državama. Umanjio je važnost sirijske krize kazavši da je riječ o sukobu između Turske i Sirije te da je "u redu" da Rusija pomaže Damasku.

"Naši vojnici nisu u opasnosti, kao što ne bi ni trebali biti, dok se dvije zemlje sukobljavaju oko teritorija koji nema nikakve veze s nama. A Kurdi su sada puno sigurniji", kazao je Trump očito misleći na dolazak ruskih i sirijskih vojnika na taj teritorij. Predsjednik je također rekao da Kurdi "nisu anđeli". U međuvremenu su zastupnici Trumpove Republikanske stranke predstavili prijedlog zakona o sankcijama Turskoj kojima bi bili pogođeni najviši dužnosnici turske vlade i vojske. 

Prijedlog zakona također poziva na nametanje dodatnih sankcija Turskoj zbog kupnje ruskih sustava zračne obrane S-400, a predviđa i neizdavanje viza pojedinim dužnosnicima turske vlade. Osim toga, traži se izvješće o imovini turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Trump je također kazao da je Turska članica NATO-a i da se partneri u savezu trebaju slagati.

"Turska je članica NATO-a. Trebali bismo se slagati s članicom NATO-a", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući. Ustvrdio je da je američko strateško oružje u Turskoj sigurno i dodao je da je američka zračna baza ondje "velika, moćna zračna baza".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije