OZNAKA 'STROGO POVJERLJIVO'

Procurili tajni dokumenti SAD-a i NATO-a o ratnim planovima za Ukrajince. Pentagon sve istražuje

rat u Ukrajini
Reuters/PIXSELL
07.04.2023.
u 07:47

Dokumenti ne daju konkretne borbene planove, poput toga kako, kada i gdje Ukrajina namjerava pokrenuti svoju ofenzivu, za koju američki dužnosnici kažu da će vjerojatno uslijediti u sljedećih mjesec dana

Povjerljivi ratni dokumenti koji detaljno opisuju tajne planove Amerike i NATO-a za jačanje ukrajinske vojske prije planirane ofenzive na Rusiju objavljeni su ovaj tjedan društvenim medijima, rekli su visoki dužnosnici Bidenove administracije.

Pentagon istražuje tko bi mogao stajati iza curenja dokumenata koji su se pojavili na Twitteru i Telegramu, platformi s više od pola milijarde korisnika koja je široko dostupna u Rusiji, piše New York Times.

Vojni analitičari rekli su da se čini da su dokumenti u određenim dijelovima izmijenjeni u odnosu na njihov izvorni format, preuveličavajući američke procjene stradalih u ratu i podcjenjujući procjene ubijenih ruskih vojnika. 

Dokumenti su se proširili na Twitteru i Telegramu, a navodno sadrže grafikone i detalje o isporukama oružja, jačini bataljuna i drugim osjetljivim informacijama, piše Times. To predstavlja značajan propust američkih obavještajnih službi u nastojanju da pomognu Ukrajini. Analitičari kažu da bi izmjene u sadržaju mogle biti pokušaj Rusa da dezinformira.

Bidenovi dužnosnici radili su na tome da ih izbrišu, ali do četvrtka navečer nisu uspjeli. "Svjesni smo izvješća o objavama na društvenim mrežama i istražujemo", rekla je Sabrina Singh, zamjenica glasnogovornika Pentagona, piše NYT.

Dokumenti ne daju konkretne borbene planove, poput toga kako, kada i gdje Ukrajina namjerava pokrenuti svoju ofenzivu, za koju američki dužnosnici kažu da će vjerojatno uslijediti u sljedećih mjesec dana.  Podaci u dokumentima stari su najmanje pet tjedana, a posljednji datiraju od 1. ožujka, stoji u izvješću.

Jedan od dokumenata sažeo je rasporede obuke 12 ukrajinskih borbenih brigada i rekao da njih devet obučavaju snage SAD-a i NATO-a, te da im je potrebno 250 tenkova i više od 350 mehaniziranih vozila, pišu novine. Dokumenti - od kojih je barem jedan nosio oznaku "strogo povjerljivo" - kružili su kanalima proruske vlade, navodi se.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?