međunarodna tržišta

Procjene IEA-e podigle cijene nafte prema 85 dolara

nafta
ilustracija
14.03.2024.
u 19:05

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 85 dolara budući da su ulagače ohrabrile nove procjene Međunarodne agencije za energiju (IEA), signalizirajući slabiju opskrbu i snažniju potražnju u ovoj godini.

Na londonskom je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom u svibnju bila viša za 70 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 84,73 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 2,11 dolara.

Na američkom tržištu barel s rokovima isporuke u travnju poskupio je danas 88 centi, na 80,60 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 2,16 dolara.

Trgovce je u srijedu iznenadilo izvješće američke vlade koje je pokazalo pad zaliha nafte. Pale su i zalihe benzina, snažnije no što se očekivalo. 

Poticaj cijenama bila su jučer i strahovanja za opskrbu iz Rusiije zbog ukrajinskih napada na rafinerije. Ruski izvoz goriva pao je u veljači za 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec zbog neplaniranih prekida u radu rafinerija, pokazuju podaci iz industrijskih izvora i izračuni Reutersa.

U četvrtak trgovci su se usredotočili na najnovije mjesečno izvješće IEA-e. 

Agencija procjenjuje da će globalna potražnja za naftom u prvom tromjesečju porasti za 1,7 milijuna barela dnevno, snažnije no što su bili očekivali, zbog poboljšanih izgleda u SAD-u i pojačane potražnje za gorivom pod utjecajem putovanja brodova duljom rutom oko Rta dobre nade.

Podigli su i procjenu rasta potražnje u cijeloj godini, za 110.000 barela dnevno, na 1,3 milijuna barela dnevno. To ujedno znači da će rast biti znatno sporiji nego u 2023. zbog posustajanja svjetskog gospodarstva, napominju. Lani potražnja je po njihovm procjenama porasla za 2,3 milijuna barela dnevno.

"IEA-ina procjena (...) još je uvijek miljama daleko od OPEC-ove, ali izvješće nije naškodilo sve izraženijem optimizmu", zaključio je Tamas Varga iz PVM-a.

Agencija je istodobno snizila procjenu opskrbe, uzimajući s obzir najnoviju odluku OPEC-a i njegovih saveznika o smanjivanju isporuka do sredine godine i manju proizvodnju neovisnih proizvođača. Očekuju da će opskrba u ovoj godini porasti za 800.000 barela dnevno, na 102,9 milijuna barela dnevno.

"Podignuta procjena rasta potražnje i snižena procjena rasta ponude podrazumijevaju da će opskrba tržišta biti gotovo 400.000 barela dnevno manja nego prošlog mjeseca", rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

OPEC je u odvojenom izvješću objavio da je u srijedu cijena barela košarice nafte njegovih članica ostala gotovo nepromijenjena i iznosila je 82,67 dolara.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?