Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

‘Pripremite se na stvarnost u kojoj SAD više nije svjetska sila’

28. lipnja 2020. u 09:33 0 komentara 474 prikaza

Europske države moraju “podnijeti više tereta nego za vrijeme hladnog rata” kada su u pitanju troškovi obrane jer ne mogu polaziti od pretpostavke da će SAD biti tu da ih zaštiti.

SAD bi se mogao dobrovoljno odreći svog statusa svjetske sile, a Europljani se moraju pripremiti za takvu mogućnost, što uključuje jačanje svojih vojski, upozorila je njemačka kancelarka Angela Merkel, prenosi RT.
Europske države moraju “podnijeti više tereta nego za vrijeme hladnog rata” kada su u pitanju troškovi obrane jer ne mogu polaziti od pretpostavke da će SAD biti tu da ih zaštiti.

“Odrasli smo s određenom spoznajom da Sjedinjene Države žele biti svjetska sila. Ako bi se SAD sada slobodnom voljom želio povući iz te uloge, o tome bismo morali vrlo duboko promisliti”, rekla je Merkel u intervjuu objavljenom u šest europskih novina.
Njemačka čelnica prestala se zalagati za zajedničku vojsku EU-a, što je ideja koju je favorizirao francuski predsjednik Emmanuel Macron. Ona je rekla da vidi vrijednost u u NATO snagama, uključujući i zajednički nuklearni “kišobran”, u svijetu rastućih azijskih sila, Kine i Indije.

Francuski vođa ima daleko skeptičniji stav prema transatlantskom obrambenom bloku, pa je prošle godine rekao kako je NATO “mrtav”. Merkel se žalila na današnje jačanje sebičnosti nacija, što je, kako je rekla, u suprotnosti s objedinjenim multilateralnim odgovorom na financijsku krizu 2008. godine. “Ovih dana moramo učiniti sve što možemo kako ne bismo pali u protekcionizam”, rekla je. “Ako Europa želi da ju se čuje, treba pružiti dobar primjer.”

Govoreći o Kini, Merkel je rekla da njezin uspon “pokazuje da čak i nedemokratska država može biti ekonomski uspješna, što je glavni izazov za naše liberalne demokracije.” Ovaj primjer i ostali posthladnoratovski događaji, od pojave islamističke terorističke prijetnje do razočaravajućih rezultata Arapskog proljeća, ozbiljno su zabrinuli zagovaratelje liberalizma.

“Nismo još uspjeli pružiti apsolutni dokaz da će liberalni sustav pobijediti”, rekla je. No, čini se da Merkel nije tako voljna sa SAD-om krenuti u veliku konfrontaciju s Kinom, rekavši da je novopečena moć Pekinga stvarnost s kojom druge države moraju naučiti živjeti.

“Kina je postala globalni igrač. To nas čini partnerima u gospodarskoj suradnji i borbi protiv klimatskih promjena, ali i konkurentima s vrlo različitim političkim sustavima. Ne razgovarati jedni s drugima sigurno bi bila loša ideja”, rekla je.
Isto je i s Rusijom, zemljom koju SAD vidi kao svog drugog strateškog rivala. Berlin mora ostati angažiran s Moskvom uprkos svim problemima u njihovim bilateralnim odnosima.

“U zemljama poput Sirije i Libije, zemljama koje su u neposrednom susjedstvu Europe, ruski strateški utjecaj je velik”, objasnila je Merkel. “Stoga ću se i dalje zalagati za suradnju.”

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.