Naslovnica Svijet

Prijeti nam najgori scenarij? Temperatura bi do 2100. mogla porasti 4 stupnja

- Ako se emisije štetnih plinova nastave uobičajenim tempom, postoji 93 posto šanse da će globalno zatopljenje prijeći 4 stupnja do kraja stoljeća - rekao je dr. Ken Caldeira.
07. prosinca 2017. u 09:32 0 komentara 83 prikaza
Foto: Reuters/PIXSELL

Nova studija pokazuje da trenutna predviđanja o klimatskim promjenama možda bitno podcjenjuju brzinu i jačinu globalnog zatopljenja, piše Independent.  

Ponovnom procjenom modela koje klimatolozi koriste kako bi utvrdili buduće zatopljenje je utvrđeno da su manje optimistične procjene realističnije. Rezultati pokazuju da su možda preambiciozni ciljevi postavljeni u Pariškom klimatskom sporazumu prema kojem se želi spriječiti da temperature porastu više od 2 stupnja Celzijeva.  

Ostvarit će se najgora predviđanja?

- Naša studija pokazuje da, ako se emisije štetnih plinova nastave uobičajenim tempom, postoji 93 posto šanse da će globalno zatopljenje prijeći 4 stupnja do kraja stoljeća - rekao je dr. Ken Caldeira, znanstvenik s Instituta za znanost Carnegie. Ranije se pretpostavljalo da je mogućnost za takav scenarij 62 posto. 

Ako se ispuštanje štetnih plinova nastavi po istoj stopi kao dosad, klimatski modeli predviđaju da će globalne temperature porasti od 3,2 do 5,9 stupnjeva Celzijevih.  Ovakvi rezultati najnovije studije sugeriraju da su ona najgora predviđanja o globalnom zatopljenju vjerojatno i najtočnija, što znači da će se svjetski lideri morati više potruditi kako bi spriječili katastrofu koja bi zbog toga mogla nastati. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.