Krvava obljetnica

Prije godinu dana počeo je sukob na istoku Ukrajine u kojem je poginulo više od 6 tisuća ljudi

ukrajina
06.04.2015.
u 11:54

Prije godinu dana počeli su sukobi ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku Ukrajine gdje je u borbama poginulo više od 6000 ljudi. Sukobljene strane uglavnom poštuju primirje potpisano u veljači usprkos sporadičnim okršajima.
Najvažniji datumi sukoba na istoku Ukrajine:
2014 GODINA:

- 6. travnja: Dva tjedna nakon ruskog pripojenje ukrajinskog poluotoka Krima proruski prosvjednici zauzimaju zgrade državne uprave u najvećim gradovima na istoku Ukrajine - Donecku, Luhansku i Harkivu. U narednim danima proglašavaju takozvane narodne republike Doneck i Luhansk.
- 14. travnja: Dva dana pošto su pobunjenici zauzeli Slavjansk, Kijev pokreće "protuterorističku operaciju" radi zauzimanja područja koje kontroliraju separatisti.
- 2. svibnja: Četrdesetak ljudi, uglavnom proruskih pobunjenika, pogiba u Odesi u podmetnutom požaru nakon sukoba s pristašama vlade u Kijevu. Nasilje potiče strah od širenja proruske pobune na jugu Ukrajine.
- 11. svibnja: Masovno 'da' na referendumu o neovisnosti Donecka i Luhanska koji su organizirali separatisti. Kijev i Zapad osuđuju referendum kao "protuzakonit" a Rusija kaže da "poštuje" njegov ishod iako ga službeno ne priznaje.
- 25. svibnja: Prozapadni milijarder Petro Porošenko pobjeđuje na predsjedničkim izborima u Ukrajini. Pobunjenici su zabranili glasovanje na područjima pod njihovom kontrolom.
- 5.-6. srpnja: Ofenziva ukrajinskih snaga koje oslobađaju dio teritorija pod nadzorom separatista, napose Slavjansk koji su pobunjenici napustili nakon krvave opsade.
- 17. srpnja: Boeing Malaysia Airlinesa sa 298 putnika i članova posade srušio se na istoku Ukrajine, najvjerojatnije pogođen raketom. Kijev i proruski pobunjenici međusobno se optužuju za tu tragediju.
- 25. kolovoza: Početak protuofenzive pobunjenika koji nanose niz poraza ukrajinskoj vojsci, napose u Ilovajsku (360 poginulih vojnika, 180 nestalih) i na južnoj doneckoj bojišnici, uz jaku potporu, tvrde Kijev i Zapad, redovitih ruskih postrojba.
- 5. rujna: Kijev i pobunjenici u Minsku postižu primirje uz sudjelovanje Rusije i OESS-a. Dogovor iz Minska predviđa veću autonomiju za Doneck i Luhansk. Sredinom listopada novi mirovni pregovori doživljavaju neuspjeh i borbe se nastavljaju.
- 26. listopada: Prozapadne stranke pobjeđuju na ukrajinskim parlamentarnim izborima koje separatisti bojkotiraju.
- 2. studenoga: Na predsjedničkim izborima koje su organizirali pobunjenici pobjeđuje Aleksandar Zaharčenko u Donecku i Igor Plotnicki u Luhansku. Kijev osuđuje izbore i reagira prekidom financiranja područja pod nadzorom pobunjenika.
2015 GODINA:
- 22. siječnja: Zračna luka u Donecku, razrušena u devetomjesečnim silovitim sukobima, u cijelosti pada u ruke pobunjenika.
- 12. veljače: Vladimir Putin i Petro Porošenko, pod pritiskom Francoisa Hollandea i Angele Merkel, zaključuju dogovor u bjeloruskoj prijestolnici. Minsk 2 potvrđuje i jača odredbe Minska 1, obnavljajući primirje i tražeći ponovo povlačenje teškog oružja s bojišnice.
- 18. veljače: Nakon više od deset dana borba, ukrajinska vojska prepušta pobunjenicima Debaljceve, strateško mjesto između Donecka i Luhanska. Od tada je na bojišnici stanje nepromijenjeno a primirje se uglavnom poštuje, unatoč povremenim granatiranjima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije