ČELNIK WAGNERA

Prigožin se prvi put oglasio nakon zaustavljanja pobune u Rusiji: 'Neki su razočarani jer smo stali'

Jevgenij Prigožin
Alexander Ermochenko/REUTERS
26.06.2023.
u 17:55

- Cilj pohoda bio je ne dopustiti uništenje ČVK Wagnera - kaže Prigožin, a kao opravdanje za zaustavljanje kolone svojih boraca koji su krenuli prema Moskvi navodi dva razloga

- Po putu nismo ubili nijednog vojnika na zemlji. Za 24 sata smo došli na dvjestotinjak kilometara od Moskve. U potpunosti stavili Rostov pod našu kontrolu. Mnogi građani bili su sretni što nas vide. Pokazali smo kako je trebao izgledati početak specijalne operacije 24. veljače 2022. - poručio je Jevgenij Prigožin u novoj audio poruci, objavljenoj u ponedjeljak nešto prije 17 sati po srednjoeuropskom vremenu. Prvo je to njegovo obraćanje na službenom Telegram kanalu od opoziva oružane pobune i pohoda na Moskvu.

- Cilj pohoda bio je ne dopustiti uništenje ČVK Wagnera - kaže Prigožin, a kao opravdanje za zaustavljanje kolone svojih boraca koji su krenuli prema Moskvi navodi dva razloga.

- Prvo, nismo htjeli proliti rusku krv. Drugo, išli smo na demonstraciju svog prosvjeda, a ne na svrgavanje vlasti u državi. U to doba Lukašenko je pružio ruku u predložio naći rješenje za daljnji rad Wagnera u zakonitoj jurisdikciji. Kolone su okrenute natrag i vratile se u baze - opisao je Prigožin u audio poruci. Izrazio je žaljenje zbog poginulih ruskih vojnika u letjelicama koje su, kaže, raketirale postrojbe Wagnera pa su one bile prisiljene uzvratiti. Zbog toga, kad govori da wagnerovci nisu ubili nijednog ruskog vojnika, naglašava ono "na zemlji". I onda poentira:

- Za 24 sata prošli smo udaljenost koja odgovara udaljenosti od mjesta starta ruskih postrojbi 24. veljače 2022. do Kijeva. I od tog mjesta do do Užgoroda. Stoga, da je djelovanje 24. veljače 2022., u vrijeme početka specijalne operacije, bilo na našoj razini obučenosti, moralne pribranosti i spremnosti ispunjenja zadaća, moguće je da bi specijalna operacija bila gotova u 24 sata. Jasno je da su bili drugi problemi. Pokazali smo razinu organizacije koja je nužna ruskoj armiji - poručio je.

Iz te današnje audio poruke može se steći dojam da Prigožin i dalje ima neke ambicije svrgavanja ljudi koji su, kako kaže, “učinili ogromnu količinu grešaka” od početka ruske invazije na Ukrajinu, takozvane specijalne vojne operacije. Prigožin, naime, spominje kako mnogi građani, za koje tvrdi da su bili radosni pohodom wagnerovaca na Rostov, Voronjež i Moskvu, “još pišu riječi podrške”. 

- A neki su i razočarani što smo se zaustavili. Jer su u maršu vidjeli podršku borbi s birokracijom i drugim nedaćama - zaključio je Prigožin. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije