Naslovnica Svijet

Pridružila se ISIL-u: Govorila da se želi napiti australske krvi, sada moli da ju prime nazad

- Moja kći treba mlijeko, a nemam novca da joj ga kupim. Ne zam što da činim - kaže žena koja odbija potvrditi identitet, ali se vjeruje da je riječ o 24-godišnjoj Zehri Duman iz Melbournea
15. ožujka 2019. u 08:00 0 komentara 681 prikaza
Foto: Bojan Arežina

Australka koja se prije četiri godine pridružila Islamskoj državi, a danas je sa svoje dvoje male djece zarobljena u izbjegličkom kampu, kaže da se želi vratiti kući te da je njezinoj kćeri potrebna hitna medicinska njega. 

Kako piše ABC, žena je odbila potvrditi svoj identitet, ali se vjeruje da je riječ o 24-godišnjoj Zehri Duman iz Melbournea. Nalazi se u kampu Al Hawl na sjeveroistoku Sirije s dvogodišnjim sinom i šestomjesečnom kćeri.

- Djeca su mi bolesna. Kći mi je jako pothranjena, jako je mršava - kaže žena.

Zehra Duman je u studenom 2014. godine s 19 godina napustila Melbourne kako bi se pridružila Islamskoj državi. Preselila se u Raqqu i udala za australskog borca Mahmouda Abdullatifa. Prozvala se Umm Abdullatif Australi i na društvenim je medijima glasno podržavala nasilnu retoriku Islamske države. Između ostalog pozivala je na nasilje prema nemuslimanima, da ih se napada noževima i otrovom, a mediji navode i da je rekla kako je "žedna australske krvi". 

- Otrujte učitelje. Idite u haram restorane i trujte hranu - pisala je na društvenim mrežama.

Žena u kampu koja odbija potvrditi da je ona Zehra Deman rekla je da je slijedila dečka u Siriju. Nakon što je Abdullatif umro, udala se za drugog borca, koji je prije dva mjeseca umro u borbi za Al Soussu.

- Suprug mi je ubijen i jednostavno sam tražila izlaz. Spakirala sam torbe i izašla sama s djecom - rekla je.

Sad se želi vratiti u Australiju.

- Nemam novca, nije mi dopušteno da imam novac, ne daju nam hranu ovdje i ne dopuštaju nam da kontaktiramo obitelji - kaže žena.

- Moja kći treba mlijeko, a nemam novca da joj ga kupim. Ne zam što da činim - dodaje.

Međutim, premijer Scott Morrison kaže da oni koji idu u inozemstvo kako bi podržavali teroriste moraju biti svjesni posljedica i preuzeti odgovornost.

- Neću nijednog Australca izlagati riziku da pokušam izvući ljude iz takvih situacija - rekao je Morrison, dodajući da će takvi ljudi biti suočeni s "punom snagom australskog zakona ako budu u poziciji da se pokušaju vratiti".

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.