ODLIČNE VIJESTI

Preokret u Madridu: Erdogan odustao od blokiranja Finske i Švedske, sad im je otvoren put u NATO!

nato summit
VIOLETA SANTOS MOURA/REUTERS
28.06.2022.
u 21:01

Turska će podržati pozivanje dviju nordijskih zemalja u vojni savez

Kandidati za pridruživanje NATO-u Finska i Švedska prevladale su ključnu prepreku nakon što je Turska pristala na pregovorima o članstvu. Turska će podržati pozivanje dviju nordijskih zemalja u vojni savez, dok će detalji biti objavljeni na summitu koji je započeo u utorak u Madridu, navodi se u priopćenju Finske.

Finski predsjednik Niinisto rekao je da je do pomaka došlo nakon što su tri zemlje potpisale zajednički memorandum "kako bi pružile svoju punu potporu protiv prijetnji za sigurnost njihovih zemalja" nakon sastanka na summitu NATO-a u Madridu.

Ankara je zadovoljna obećanjima Finske i Švedske u pogledu svojih sigurnosnih razloga, rekao je dužnosnik koji je htio ostati anoniman, prenosi Bloomberg.  O ovoj vijesti se oglasio i britanski premijer Boris Johnson. 

''Ovo su odlične vijesti za početak NATO summita. Članstvo Švedske i Finske učinit će naše savezništvo jačim i sigurnijim'' napisao je.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije se sastao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, finskim predsjednikom Saulijem Niinistom te švedskom premijerkom Magdalenom Andersson.

Prije nego što Finska i Švedska postanu članice saveznice, morat će proći još puno koraka, uključujući i ratifikaciju u parlamentima saveznika NATO-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije