RAT U UKRAJINI

Preokret na bojišnici? Ukrajinci napreduju južno od Bahmuta: 'Rusi trpe značajne gubitke duž cijele fronte'

rat u ukrajini
Reuters/PIXSELL
23.09.2023.
u 19:41

U najnovijim obavještajnim podacima, američki thinktank je rekao da geolocirane snimke objavljene 22. rujna pokazuju da su ukrajinske snage napredovale jugoistočno od sela Klishchiivka u blizini Bahmuta i navodno napreduju u zapadnom Zaporižju. Ukrajinski generalštab također je izvijestio da ukrajinske snage "iscrpljuju i nanose gubitke ruskim snagama duž cijele fronte".

Ranije je Sky News izvijestio da je raspoređivanje teškog naoružanja koje su osigurale zapadne zemlje na periferiji Bahmuta nanijelo značajnu štetu neprijateljskim linijama, prema ukrajinskim zapovjednicima u razgovoru s novinskom agencijom Reuters.

Zapovjednik postrojbe Oleksandr naglasio je ključnu ulogu koju teško topništvo ima u ukrajinskim oružanim snagama, uključujući top Krab poljske proizvodnje i samohodnu haubicu M109 američke proizvodnje. Također je naglasio da čak i jedno topničko oružje može potpuno promijeniti tijek bitke, učinkovito zaustavljajući neprijateljsko napredovanje.

Podsjetimo, ukrajinski vojnici obećavaju da će vratiti uništeni grad Bahmut, ali se suočavaju s dugim, teškim zadatkom nakon što su naišli na žestok ruski otpor.

Bahmut, koji su ruske snage zauzele u svibnju, jedina je velika nagrada Moskve u više od godinu dana najkrvavijih borbi u ratu, koje su obje strane opisale kao stroj za mljevenje mesa.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je ovaj tjedan da će Kijev ponovno zauzeti grad nakon prošlog tjedna zauzimanja Andriivka i Klishchiivka na jugu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?