U 78. GODINI

Preminuo Ante Granik, jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih hrvatskih televizijskih novinara

Ante Granik
Duško Jaramaz/Pixsell
27.08.2022.
u 12:52

U četiri desetljeća televizijskoga rada posebno se pamti Granikovo ratno izvještavanje - zbog profesionalnog i etičkog pristupa poslu.

U Šibeniku je 78. godini preminuo je Ante Granik, jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih televizijskih novinara, objavio je HRT. Od 1966. scenarist i redatelj u Programu za djecu TVZ-a, potom u Obrazovnom i Dokumentarno-feljtonističkom programu. Od 1980. u Informativnom programu radio je kao novinar i redatelj.

Iz Zagreba 1990. odlazi u TV centar Split te je u Šibeniku organizirao TV studio i postaje njegov prvi urednik. Za Domovinskoga rata kao ratni izvjestitelj izvještavao je iz Šibenika i zaleđa. Dobitnik je nagrada HND-a Zlatno pero 1988. i Marija Jurić Zagorka 1998. te godišnje nagrade HRT-a 1993.

U četiri desetljeća televizijskoga rada posebno se pamti Granikovo ratno izvještavanje - zbog profesionalnog i etičkog pristupa poslu. Još se pamti kada je Ante Granik, koji je u to vrijeme često snimao  Ratka Mladića na raznima razmjenama, pregovorima i slično, tražio od svemoćnog pukovnika dozvolu za snimanje grada.

“Čujemo da je Drniš srušen”, kaže Granik, a Mladić mu se smije u lice i kaže: “Gospodine Ante, Drniš je izgledao strašno, sada je mnogo pitom, fin, u njemu ptice cvrkuću, lep je Drniš sada.” “Samo nema ljudi”, dodaje Granik, ali Mladić ne odgovara. Pamte se i njegovi prilozi za emisiju "More", a pogotovo onaj u kojem je razgovarao s Matom Vukorepom, ribarom iz Planjana, koji je svojim lucidnim komentarima osvojio cijelu Hrvatsku. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije