Đukanović:

Poziv NATO-a za Crnu Goru uspjeh desetljeća

Milo Đukanović
06.05.2016.
u 13:03

Poziv Crnoj Gori da se pridruži NATO-u jedno je od njezinih najvećih dostignuća desetljeća, rekao je u petak crnogorski premijer Milo Đukanović na otvaranju foruma To Be Secure (2BS) u Budvi.

Đukanović je kazao da je uvjeren kako će taj poziv dati vjetar u leđa daljim europskim integracijama Crne Gore, te da će saveznici "prepoznati ove namjere i da će brzo ratificirati protokol, kako bi Crna Gora 2017. godine postala punopravna članica NATO-a".

Crnogorski premijer je ocijenio da je Crna Gora u pregovaračkom procesu s EU-om postigla zavidne rezultate. "Otvorili smo 22 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, i pripremili novih osam za otvaranje. Svakodnevno smo angažirani na provođenju sveobuhvatnih reformi u cilju transformacije i usklađivanja našeg sustava s europskim. Činjenica da smo jednom nogom već praktično u NATO-u, samo može biti od pomoći. Procesi pristupanja EU-u i NATO-u, iako nisu identični, veoma su povezani i po mnogo čemu komplementarni", smatra Đukanović, prenosi Hina. 

On je rekao da će na summitu NATO-a u Varšavi biti razmatrane glavne sigurnosne teme na najvišoj razini, te da će Crna Gora prvi put biti za stolom kao pozvana zemlja. "Formula našeg uspjeha je što naši partneri i prijatelji podržavaju naše ambicije i reformske napore u promoviranju demokracije", rekao je Đukanović, navodeći kako je 2BS Forum postao brend u širem okruženju.

Premijer ocjenjuje i da će crnogorsko članstvo u NATO-u doprinijeti europskoj stabilnosti. "Crna Gora će osigurati da vrata NATO-a ostanu otvorena za regiju", kazao je Đukanović.

Na popodnevnoj sesiji foruma govorit će zamjenik glavnog tajnika NATO-a, veleposlanik Alexander Vershbow, a potom ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavasoglu.
U subotu, drugog dana foruma 2BS, u predsjedničkoj diskusiji "Zajednička sigurnost - zajednička odgovornost", govorit će predsjednici Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, Filip Vujanović, Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?