izvješće Europske komisije

Požari u Europi 2023. godine bili su među najgorim u ovom stoljeću

požar
Twitter
10.04.2024.
u 17:32

Sezona šumskih požara u Europi 2023. godine bila je među najtežim u ovom stoljeću, navodi se u izvješću Europske komisije objavljenom u srijedu.

Prošle godine, više od pola milijuna hektara, što je površina dvostruko veća od Luksemburga, spaljena je u šumskim požarima, sudeći po izvješću Zajedničkog istraživačkog centra povjerenstva o šumskim požarima u Europi, Bliskom istoku i sjevernoj Africi 2023.

Tri najteže godine ovog stoljeća po obimu izgorjele površine mapirane od strane Europskog informacijskog sustava o šumskim požarima (EFFIS) bile su 2017. (988.427 hektara), 2022. (837.212 hektara) i 2007. (588.388 hektara).

Izvješće pokazuje kako su se požari intenzivirali tijekom ljeta 2023. godine, zahvatajući uglavnom mediteransku regiju, pri čemu je Grčka, u blizini Aleksandrupolisa, pretrpjela najveći pojedinačni požar koji se dogodio u Europi od 1980-ih.

Klimatske promjene čine šumske požare sve učestalijima, a šumski požari sve više pogađaju područja koja se u prošlosti nisu smatrala podložnim požarima, navodi se u izvješću. Dodaje se da će se situacija vjerojatno pogoršati, prema izvješću o europskoj procjeni klimatskih rizika objavljenom u ožujku.

Preliminarni podaci za prva tri mjeseca 2024. godine pokazuju skoro dvostruko veći prosječni broj požara, iako oni nisu imali veći utjecaj na izgorjela područja.

Prema izvješću, šumski požari su proizveli oko 20 megatona emisije CO2, što je ekvivalentno skoro trećini svih emisija međunarodnog zračnog prometa u EU u jednoj godini.

Konačno izvješće za 2023. godinu, koji uključuje nacionalne doprinose, trebao bi biti objavljen na jesen, prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?