RAT U UKRAJINI

Požari kod černobilske nuklearke, Rusi se pohvalili novim osvajanjima; Zelenski: Putin kroz Ukrajinu želi provaliti u Europu

22.03.2022.
u 14:13

Talijanskim zastupnicima Zelenski je rekao da je Ukrajina "na rubu da preživi rat s Rusijom" te upozorio da Moskva želi kroz Ukrajinu ući u ostatak Europe, javlja Reuters. 

Požari kod nuklearke u Černobilu

Više požara je izbilo u blizini nuklearne elektrane u Černobilu, objavila je Ukrajina.

Ukrajinci tvrde da su požari vjerojatno izbili zbog granatiranja, a moguće je i da su podmetnuti. Požar su izbili na području koje kontroliraju ruske snage zbog čega je, tvrde Ukrajinci, gašenje nemoguće.

"Raste zabrinutost da bi se radioaktivni dim mogao proširiti", objavila je ukrajinska državna služba za posebne komunikacije.

Černobil je, podsjetimo, pao u ruske ruke u prvim danima ruske invazije. Od tad je u javnost stiglo više izvještaja o teškim uvjetima u kojima radi osoblje nuklearke. Jučer je UN-ova agencija za nuklearnu agenciju potvrdila da su radnici prvi put od ruskog zauzimanja nuklearne elektrane uspjeli izvršiti promjenu smjene.

Ukrajinci: U Harkivu uništeno gotovo 1000 zgrada, većinom stambenih

Ukrajinska služba za hitne situacije objavila je da je od ruskog granatiranja u Harkivu, drugom najvećem ukrajinskom gradu uništeno gotovo 1000 zgrada.

Većinom se radi o stambenim zgradama, tvrde Ukrajinci.

Ruske snage već tri tjedna neprekidno granatiraju Harkiv, koji se nalazi samo 50-ak kilometara od granice s Rusijom.

Ukrajinski dužnosnici navode da je u Harkivu ubijeno najmanje 500 civila.

Lažne fotografije iz zagrebačke IKEA-e

Ruskim medijima i društvenim mrežama su se proširile lažne fotografije iz zagrebačke IKEA-e, na kojima se u okvirima za fotografije u izložbenom prostoru trgovine vide portreti ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"U Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, zaposlenici IKEA-e su postavili fotografije ruskog predsjednika Vladimira Putina u znak potpore specijalnoj operaciji u Ukrajini", objavili su jučer ruski mediji.

Ruski mediji pišu i da "ruska vojska izvodi precizne raketne udare na vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine, ne pogađajući civile".

"U Zagrebu, u lokalnoj IKEA-i, portreti Vladimira Putina postavljeni su u sve okvire za fotografije u salonima. Očigledno su to učinili sami zaposlenici IKEA-e", pisalo je na ruskom Telegram kanalu Defenders.

Da se radi o lažnim fotografijama za RIA Novosti su, na temelju rezultata revizije, potvrdili i iz IKEA-e.

"Ove slike su montaže i nisu stvarne fotografije iz stvarne trgovine. Za sada nemamo drugih informacija", rekla je glasnogovornica tvrtke.

Rusija: Osvojili smo tri naselja i ubili 40 ukrajinskih vojnika

Rusko-pobunjeničke snage napredovale su na ukrajinskom teritoriju, tvrdi rusko Ministarstvo obrane.

Borci samozvane Narodne Republike Donjeck zauzeli su još 4 kilometra, rekao je glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov. Rekao je da je selo Urožajne zauzeto i da su u toku borbe za kontrolu još tri.

Također je rekao da su borbama u regiji Luhansk Rusija i njezini saveznici osvojili tri naselja, tijekom kojih je 40 ukrajinskih vojnika i njihova vozila "uništeno". Te se tvrdnje nisu mogle neovisno provjeriti.

Profesor s Oxforda: Vojska se osam godina spremala za obranu Mariupolja

Vlad Mikinenko, Ukrajinac i profesor s britanskog sveučilišta Oxford, ima obitelj u opkoljenom gradu Mariupolju. U razgovoru za BBC je rekao da nije bio u kontaktu s njima od 28. veljače.

"Imam petero članova obitelji u Mariupolju. Kad smo se zadnji put čuli, već su bili u podrumu. Ne mogu ni zamisliti što se dogodilo od tad. Teško je slušati priče, teško je ostati optimističan", rekao je Mikinenko.

Dodaje kako vjeruje da branitelji Mariupolja pružaju snažan otpor ruskim snagama jer je "vojska planirala obranu grada zadnjih osam godina", odnosno od ruske aneksije Krima.

Mariupolj je strateški važna luka na obali Azovskog mora. Mikinenko dodaje kako misli da Ukrajina neće predati grad Rusima. 

"To ovisi o građanima Mariupolja. Uvjeren sam da se ukrajinska vojska neće predati", zaključuje profesor.

Ukrajina: Rusi su izgubili 15.300 ljudi od početka rata

Ukrajinska vojska objavila je da su Rusi izgubili 15.300 vojnika od početka rata. U najnovijem izvješću navode i da su Rusi ostali bez 506 tenkova i 1556 oklopnih vozila. 

Ove brojke nisu neovisno provjerene, a stručnjaci navode da je u interesu zemalja koje ratuju da daju visoke procjene neprijateljskih žrtava.

Rusko Ministarstvo obrane je početkom mjeseca objavilo da je u Ukrajini ubijeno 498 ruskih vojnika, a 1597 ih je ranjeno. Bilo je to prvi put da je Rusija priznala bilo kakve žrtve rata u Ukrajini.

Jučer je jedan prorežimski ruski tabloid rekao da službene brojke govore o 9861 poginulom ruskom vojniku u Ukrajini, ali članak je nedugo zatim obrisan. Naknadno su utvrdili da se radi o netočnim brojkama.

Konzervativne američke procjene od kraja prošlog tjedna govore o više od 7000 ubijenih Rusa u manje od tri tjedna borbi u Ukrajini.

Zelenski razgovarao s papom Franjom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je razgovarao s papom Franjom te sugerirao da bi Vatikan mogao odigrati ulogu posrednika u okončanju rata s Rusijom.

U objavi na Twitteru Zelenski je napisao kako je Papi govorio o "teškoj humanitarnoj situaciji" te kako ruske snage blokiraju humanitarne koridore.

"Cijenili bismo posredničku uloga Svete Stolice u okončanju ljudskih patnji", napisao je Zelenski. 

Zelenski talijanskom parlamentu: Ruska vojska preko Ukrajine želi ući u Europu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se talijanskom parlamentu videolinkom. 

Talijanskim zastupnicima Zelenski je rekao da je Ukrajina "na rubu da preživi rat s Rusijom" te upozorio da Moskva želi kroz Ukrajinu ući u ostatak Europe, javlja Reuters.

"Za rusku vojsku Ukrajina predstavlja vrata Europe, kroz koja žele provaliti, ali barbarizmu ne smijemo dozvoliti da prođe", rekao je Zelenski.

Ponovio je svoj zahtjev za dodatnim sankcijama Rusiji.

Talijanski premijer Mario Draghi rekao je da njegova zemlja želi vidjeti Ukrajinu u Europskoj uniji te pozvao na dodatnu vojnu pomoć Ukrajini kako bi se zaustavili masakri civila.

Kličko: Putinovi planovi nisu ograničeni samo na Ukrajinu

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko danas je putem video veze razgovarao s više gradonačelnika europskih gradova. 

"Danas govorimo svijetu istinu o barbarstvu i divljaštvima koje Rusija čini uništenjem Ukrajine i Ukrajinaca. Naglasio sam našim europskim partnerima da se ne borimo samo za naše gradove i našu zemlju. Borimo se za vrijednosti i principe po kojima Rusija gazi", rekao je Kličko.

"Putinovi apetiti i planovi nisu ograničeni samo na našu zemlju, on se želi proširiti na druge europske zemlje. Europljani to moraju razumjeti. I zato danas govorimo o potrebi povećanja ekonomskog i političkog pritiska na Rusiju. Govorimo o pomoći Ukrajini - humanitarnoj, vojnoj i političkoj. Agresora možemo zaustaviti samo zajedničkim, hrabrim naporima međunarodne zajednice. Jer Rusija prijeti cijelom civiliziranom svijetu", rekao je gradonačelnik Kijeva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije