Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Potvrđena odluka da je Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa

U odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa navedeno je da se Karamarko, zbog poslovnih veza s MOL-ovim lobistom Josipom Petrovićem, nalazio u sukobu interesa
27. rujna 2016. u 14:04 0 komentara 54 prikaza
 Tomislav Karamarko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Upravni sud u Zagrebu odbio je tužbu bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka kojom je tražio poništenje lipanjske odluke Povjerenstva za sukob interesa koje je konstatiralo da je kao potpredsjednik Vlade bio u sukobu interesa. Sud je potvrdio da je odluka Povjerenstva zakonita. 

Na odluku zagrebačkog Upravnog suda Tomislav Karamarko se može žaliti Visokom upravnom sudu, piše Novi list.

U odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa navedeno je da se Karamarko, zbog poslovnih veza s MOL-ovim lobistom Josipom Petrovićem, nalazio u sukobu interesa. U odluci se opširno opisuju poslovni aranžmani Karamarkove supruge i Perkovića i stavlja ih se u kontekst s činjenicom da se bivši prvi potpredsjednik Vlade i javno i na zatvorenim političkim sastancima zalagao za prekid arbitražnog postupka između Hrvatske i MOL-a, ponajviše zbog visokih odvjetničkih troškova.

Karamarku nije izrečena sankcija

– Sve utvrđene okolnosti koje povezuju Karamarka i Petrovića, imaju takav značaj da mogu utjecati na nepristranost dužnosnika Karamarka u obnašanju dužnosti prvog potpredsjednika Vlade, kada na bilo koji način sudjeluje u procesima zauzimanja stavova i donošenja odluka vezanih uz arbitražne postupke koji se vode između Hrvatske i MOL-a ili uz trgovačko društvo INA – piše u odluci Povjerenstva.

Ono nije prihvatilo Karamarkovu argumentaciju da je, primjerice, na sastanku Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta, dok je govorio o potrebi obustave arbitraže, iznosio samo osobne stavove.

Karamarko je na dan kad je donijeta odluka podnio ostavku na dužnost prvog potpredsjednika Vlade. U pisanoj odluci koje je Povjerenstvo objavilo, također je bilo navedeno da protiv nje nije moguće pokrenuti upravni spor temeljem Zakona o sukobu interesa. Razlog je činjenica da Karamarku nije izrečena nikakva sankcija.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.