Obama se izjasnio kao feminista:

Potrebno je srušiti stereotipe o spolovima

 Barack Obama
04.08.2016.
u 19:40

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država  Barack Obama opisao je danas sebe kao feministu i pozvao na nove napore kako bi se srušili stereotipi vezani za spolove.

Obama, otac dvije kćerke i dijete samohrane majke, tu poruku je uputio u uvodniku koji je danas, na njegovog 55. rođendana, objavio magazin "Glamur".

"Ovo je izuzetno vrijeme za žene. To kažem ne samo kao predsjednik, već i kao feminista", naveo je Obama.

Nabrajajući velike korake koje su načinile žene, od stjecanja prava glasa do izgradnje karijere, Obama je istakao da je "najvažnija promjena možda i najteža od svih, a to je promjena u nama samima".

On kaže i da mu je podizanje kćerki otvorilo oči pred pritiskom koji se vrši na djevojčice.

"Vidite da se suptilni i ne tako suptilni socijalni stavovi prenose kroz kulturu. Osjećate ogroman pritisak pod kojim su djevojčice da izgledaju i ponašaju se, pa čak i da razmišljaju na određen način", rekao je Obama.

On je u autorskom tekstu poručio da treba nastaviti s promjenom stava prema kojem "djevojčice trebaju biti usmjerene, a dječaci izričiti, ili da treba kritizirati kćerke ako glasno iznesu svoj stav, a sinove kada puste suzu", 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?