EUROPSKA STATISTIKA

Popularna Irska u EU ima najviše obitelji s troje ili više djece

Thinkstock
01.06.2017.
u 08:33

Nakon Irske najveći udio kućanstava s troje ili više djece je u razvijenim zemljama, Finskoj, Belgiji, Francuskoj, Nizozemskoj...

Europska unija 2016. imala je 220 milijuna kućanstava, među kojima je njih skoro trećina ili 65,6 milijuna imalo djecu do 15 godina ili uzdržavanu djecu do 24 godine. No, kao i u Hrvatskoj, i u cijelom EU najviše je obitelji s jednim djetetom, koje ima 31 milijun kućanstava. Pokazuju to podaci Eurostata prema kojima je u EU 47% kućanstava imalo samo jedno dijete, njih 40% ili 26 milijuna imalo je dvoje djece, a samo 13% ili 8,5 milijuna kućanstava je imalo troje ili više djece.

U Hrvatskoj je situacija još lošija jer smo prema posljednjem popisu stanovništva imali tek 36,8% obitelji s dvoje djece, a višečlane obitelji kod nas su rijetkost. Irska koja je danas gospodarski razvijena, imigracijska zemlja, u koju hrle ne samo mladi nego i obitelji s djecom, ima najviši udio obitelji s troje ili više djece (27%), a na suprotnoj su strani Bugarska (5%) i Portugal (6%) te Španjolska i Italija (8%), koje imaju najmanje takvih obitelji. 

Ni Češka ni Litva ne mogu se pohvaliti obiteljima s više djece jer obje te zemlje višečlanih obitelji imaju tek po 9%. Nakon Irske najveći udio kućanstava s troje ili više djece zabilježen je u razvijenim zemljama, Finskoj (20%), Belgiji (19%), Francuskoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, jer sve tri potonje imaju 17% takvih obitelji. Irska očito nimalo slučajno prednjači u EU i po udjelu kućanstava s djecom (41%) ispred Cipra i Poljske (38%), Malte, Portugala i Slovačke, koje imaju 36% takvih kućanstava. 

Nasuprot njima, samo petina kućanstava imala je djecu u Njemačkoj i Finskoj (22%), zatim njih 25% u Švedskoj, u Austriji (26%), te Grčkoj (27%). Kao i u Hrvatskoj i u drugim u članicama EU, veliku većinu obitelji čine one koje imaju tek jedno dijete. Jedine su iznimke bile Nizozemska, Švedska, Irska i Danska, gdje je postotak kućanstava s dvoje djece bio veći. 

No ne treba zaboraviti da su to zemlje koje vode stabilnu pronatalitetnu politiku i nastoje maksimalno olakšati položaj roditelja s djecom te usklađivanje njihova obiteljskog i profesionalnog života, o čemu se u Hrvatskoj tek počelo govoriti, ali ne i provoditi u djela. Samohranih roditeljskih obitelji najviše je u Danskoj, a najmanje u Hrvatskoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?