Američki državni tajnik

Pompeo u Perzijskom zaljevu o iranskoj "prijetnji"

19.02.2020.
u 20:48

Američki državni tajnik Mike Pompeo doputovao je u srijedu u Rijad gdje će sa saudijskim vodstvom razgovarati o iranskoj "prijetnji" za svog prvog posjeta Zaljevu od ubojstva iranskog generala koje je zaoštrilo napetosti u regiji. 

Iranski general Kasem Sulejmani, arhitekt strategije širenja iranskog utjecaja na Bliskom istoku, ubijen je početkom siječnja u američkom napadu na Bagdad i to je ubojstvo razbjesnilo Islamsku Republiku koja je kao i njezini saveznici izvela kaznene akcije na američke snage raspoređene u Iraku. 

"Puno vremena posvetit ćemo sigurnosnim pitanjima, a posebno prijetnji koju predstavlja Islamska Republika Iran", rekao je Pompeo novinarima. 

Sjedinjene Države "spremne su razgovarati s Iranom u svakom trenutku", no režim u Teheranu mora "temeljito promijeniti svoje ponašanje", rekao je.

Iran redovito ističe, a u nedjelju je to ponovio iranski predsjednik Hasan Rouhani, da nikada neće pregovarati sa SAD-om, svojim dugogodišnjim neprijateljem, pod pritiskom i s pozicija slabosti.

Američki predsjednik Donald Trump je 2018. jednostrano povukao svoju zemlju iz međunarodnog nuklearnog sporazuma koji je Iran sklopio 2015. sa šest svjetskih sila. Trump redovito poručuje da s Iranom želi ispregovarati novi sporazum koji bi dodatno ograničio iranski nuklearni program, okončao balistički program i upletenost Teherana u ratove na Bliskom istoku.

Pompeo je rekao novinarima da će razgovarati i o "ljudskim pravima" u Saudijskoj Arabiji, izloženoj kritikama nevladinih organizacija zbog represije nad svojim disidentima.

Ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. stavilo je na kušnju prijateljske odnose Washingtona i Rijada.

Za posjeta Zaljevu Pompeo će doputovati u Oman, drugog ameirčkog saveznika u regiji i sastati se s novim sultanom Haithamom ben Tarekom. Njegov prethodnik, sultan Kabus, koji je umro u siječnju, učinio je Muskat važnim posrednikom u odnosima između Irana i SAD-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?