STRATEŠKI POLOŽAJ

Poljski premijer objavio kako se dio Wagnerovaca premjestio blizu Suwalki koridora, ključne točke za NATO

29.07.2023.
u 19:23

Poljski premijer Mateusz Morawiecki najavio je premještanje jednog broja plaćenika iz Wagnerove grupe u Suwałki prolaz, koji povezuje zemlju s baltičkim državama, a također razdvaja teritorij ruske Kaliningradske oblasti i Bjelorusije.

Morawiecki je rekao kako se Poljska posljednje dvije godine suočava sa stalnim napadima na svojoj granici. Samo ove godine, dodao je, zabilježeno je 16.000 pokušaja ilegalnog prijelaza granice migranata koje su namamili Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko da ih "uguraju u Poljsku".

"Sada situacija postaje još opasnija. Imamo informaciju da je više od 100 plaćenika Wagnerove skupine krenulo prema Suwałki koridoru kod Hrodne u Bjelorusiji", rekao je Morawiecki.

Prema riječima poljskog premijera, ovo je definitivno korak prema daljnjem hibridnom napadu na poljski teritorij.

"Oni će vjerovatno biti prerušeni u bjeloruske graničare i pomoći će ilegalnim imigrantima da uđu na poljski teritorij, destabilizirati Poljsku, ali također će vjerovatno pokušati ući na teritorij Poljske predstavljajući se kao ilegalni imigranti, što stvara dodatne rizike", rekao je.

Ranije je Nacionalno središte otpora, koji su stvorile Snage za specijalne operacije Ukrajine, izvijestio da je stotinjak plaćenika ruske Wagner skupine stiglo u Hrodnu.

Većina plaćenika ima iskustvo u krijumčarenju, uključujući i krijumčarenje ilegalnih migranata, tvrdi središte.

Ranije je poljski ministar unitarnjih poslova rekao da će u slučaju ozbiljnih incidenata u koje su uključeni Wagnerovi ljudi, Poljska, Litvanija i Latvija "djelovati zajedno".

Dodao je kako Varšava pregovara s Latvijom i Litvanijom o tome kako odgovoriti na prisutnost plaćenika te da zemlje dopuštaju moguće zatvaranje granica s Bjelorusijom ako bude potrebno.

Bjelorusija je prošli tjedan najavila početak zajedničkih vježbi s Wagnerovom grupom na poligonu Brest blizu poljske granice. Prema Državnoj graničnoj službi Ukrajine, od 22. srpnja, u Bjelorusiji je bilo oko 5000 ruskih plaćenika iz Wagnerove skupine.

Poljska je odlučila rasporediti svoje trupe na istok zbog Wagnerove grupe u Bjelorusiji, dok je Litvanija vježbu nazvala "pokaznom akcijom".

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?