KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Policija: Zamislite da je došlo do zapaljenja i ne dao Bog eksplozije na benzinskoj postaji, o kakvim razmjerima bi danas govorili

22.05.2022.
u 15:47

Policijska uprava zagrebačka na izvanrednoj tematskoj konferenciji za medije pojasnila je postupanje policije tijekom organizirane preprate navijača u subotu, 21. svibnja. 

Na konferenciji za novinare govorili su zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić.

Uz njih su zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Mario Bencek, voditelj Odjela za obradu organiziranog kriminaliteta Midhad Arifović i voditeljica Službe za  izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti.

"Policija je postupala u cilju uspostavljanja narušenog javnog reda i mira i zaštite života osoba koje su bile na benzinskoj postaji. Utakmica je bila visokog rizika i u tim situacijama radimo odgovorno u prikupljanju informacija i kako provesti tako rizičnu utakmicu, odnosno javno okupljanje. Imamo vrlo iskusne djelatnike koji imaju bogato iskustvo u osiguranju takvih utakmica. Što se tiče plana i procjene, ocjenjujemo ih kao vrlo dobre, angažiran je dovoljan broj policijskih službenika", rekao je Damir Barić.

Osvrnuo se na pisanje medija da je razlog za sukob na A1 neulazak Torcide na Maksimir zbog transparenata. 

"Organizator utakmice prije četiri dana uputio je uputu Hajduku i navijačima o proceduri ulaska, a to je da je potrebno dva sata prije početka utakmice donijeti ga na pregled. Iz nekog nama trenutno nepoznatog razloga navijači Hajduka su se oglušili i htjeli ući na stadion s transparentima što je u nadležnosti organizatora. Policija je tu u funkciji osiguranja, asistenta i ne donosi takve odluke. Policija ne snosi odgovornost za to". 

Dodao je da su navijači Hajduka bili mirni i sami izrazili želju prije utakmice da se upute u Split. 

"Formirali smo kolonu, u njoj je bilo 260 vozila koju smo prepratili s oko 100 djelatnika interventne policije, na Lučkom je bio još jedan vod, a na Desincu osam interventnih djelatnika i osam djelatnika zasebnih postrojbi. Cijela trasa do Splita bila je osigurana policijskim snagama. Ništa nije davao povoda da će se nešto ovako dogoditi. Kada je kolona došla do Desinca, u jednom trenutku staju, zablokirali su sva tri kolna traka i u potpunosti zaustavili odvijanje prometa i naglo istrčavši, krenuvši u napad na policijske službenike koji su bili uključeni u osiguranje na benzinskoj postaji Desinec. Kolege su bile brojčano nadjačani, deseterostruko, ukupno je bilo 16 naših kolega, a počinitelja je bilo nekoliko stotina. Napad je izvršen na prilično agresivan način uz uporabu njima pogodnih predmeta za napad - boce, kamenje, palice, lanci, stolovi, sve što su našli na prostoru benzinske, aparate za gašenje požara i slično. Policija je izdala zapovijed da se prestane s takvim ponašanjem, ali to nije dalo rezultata. Upotrijebili smo tjelesnu snage i tonfe, ali ni to nije dalo rezultata. U jednom su trenutku ispucali nekoliko hitaca u cilju dozivanja pomoći i upozorenja da se prestane s napadom. To je dalo konkretan rezultat da su navijači u jednom trenutku stali i povukli se. Policajci su uspjeli doći i raditi na uspostavljanju javnog reda i mira".

Dodao je da provjeravaju i sva postupanja policije kako bi se donijele ocjene opravdanosti uporaba sredstava prisile. 

Odgovorio je na napise u medijima da je postupala 'mamićevska' policija. Podsjetimo, to je rekao sociolog Dražen Lalić.

"Takve izjave policija smatra krajnje uvredljivima, posebno u okolnostima kada imamo intervenciju u kojoj je 20 policijskih službenika ozlijeđeno". 

Podsjetio je i da su pirotehnička sredstva bacana u krugu benzinske postaje. 

"Radili smo na zaštiti života kolega, ali i napadača, pokušajte zamisliti da je došlo do zapaljenja i ne dao Bog eksplozije na benzinskoj postaji, o kakvim razmjerima bi danas govorili", naglasio je Barić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije