PREMINUO ARNAUD BELTRAME

Policajac koji se žrtvovao da bi spasio živote talaca

Reuters/Pixsell
24.03.2018.
u 21:00

Arnaud Beltrame cijelo je vrijeme imao otvorenu liniju na mobitelu pa su specijalci znali kada trebaju djelovati i usmrtiti napadača

Uzmi mene, pusti taoce. Ja sam policajac, oni su obični ljudi. Više će te slaviti ubiješ li policajca nego običnu ženu – kazao je potpukovnik policije Arnaud Beltrame teroristu Redouanu Lakdimu, koji je uzeo taoce u supermarketu tražeći oslobođenje Salaha Abdeslama, jedinog preživjelog od terorista koji su u studenom 2015. izveli terorističke napade u Parizu, pri čemu je poginulo 130 ljudi.  

Uvijek pomagao mlađima

Abdeslam je proveo četiri mjeseca u bijegu, a u ožujku 2016. uhićen je u četvrti Molenbeek u Bruxellesu te je izručen Francuskoj. Herojski čin 45-godišnjeg potpukovnika policije Arnauda Beltramea kojim je pokazao izvanrednu hrabrost tijekom talačke krize u Trèbesu, na jugu Francuske, predajući se otmičaru u zamjenu za oslobađanje talaca, scena je kakva se može vidjeti samo u filmovima. Cijeli se svijet danas divi hrabrosti i odlučnosti čovjeka koji je dao svoj život kako bi spasio živote drugih. Društvene mreže preplavljene su dirljivim porukama i zahvalama čovjeku koji se nije dvoumio dati svoj život kako bi spasio druge. Ono što je zanimljivo, takve poruke podrške obitelji policajca i divljenje njegovom nesebičnom i herojskom činu obilaze i gotovo cijeli arapsko-islamski svijet. Terorist je policajca dvaput pogodio iz vatrenog oružja i zadao mu je više smrtonosnih udaraca nožem.

“Arnaud Beltrame spasio je živote i služi na čast našoj vojsci i našoj zemlji”, rekao je predsjednik Emmanuel Macron odajući priznanje za “hrabrost” tom policajcu. Zahvaljujući hrabrosti, ali i snalažljivosti policajca u tom trenutku, spriječena je veća tragedija. Naime, policajac Arnaud Beltrame je ostavio svoj telefon otvoren na stolu i, kada se čula pucnjeva, GIGN (elitna postrojba redarstvenih snaga) intervenirala je i ustrijelila napadača koji je tvrdio da pripada teroristima Islamske države. Potpukovnik policije Arnaud Beltrame bio je oženjen i bez djece. U prosincu 2017. sudjelovao je u vježbi u kojoj se simuliralo masovno ubojstvo u supermarketu na tom području. Redarstvene snage redovito izvode takve vježbe kako bi bile spremnije za intervenciju u slučaju napada. Prijatelji policajca opisuju ga kao skromnog i plemenitog čovjeka uvijek spremnog pomoći, a najviše mladim policajcima savjetujući ih o ponašanju u kriznim situacijama.

Dvadesetšestogodišnji Marokanac Redouane Lakdim, koji je ušao u supermarket u Trèbesu, gradiću u blizini Montpelliera, te uzeo taoce, prije dolaska u Trèbes, u Carcassonneu, gradu udaljen 20 minuta vožnje, oteo je vozilo pri čemu je ustrijelio jednu osobu u automobilu te pogodio u rame policajca koji je trčao s kolegama. Slučajno ili ne, napad je izveo na godišnjicu terorističkog napada u Bruxellesu 2016. godine.

Radikaliziran na internetu

Lakdim je bio u zatvoru 2016. godine zbog sitnog kriminala i krađe. Njegovi prijatelji i poznanici kažu kako se radikalizirao preko društvene mreže. Islamističko glasilo Amag objavilo je kako je to napad u čast herojima i mučenicima koji su izveli teroristički napad u Bruxellesu u kojem su poginule 32 osobe, ranjeno 300 ljudi, čime su temelji Europske unije i njenih vrijednosti bili uzdrmani. Redouane Lakdim živio je s majkom i dvije sestre koje su dovedene u trenutku napada kako bi ga nagovorile da pusti taoce. Susjedi za njega kažu kako nikada nije pokazivao neprijateljstvo, već je uvijek bio ljubazan i pozdravljao. Zadnji puta viđen je u petak ujutro kada je svoju najmlađu sestru odveo u školu. Francuzi su opet na nogama i strahuju od mogućih novih napada. Francuska, koja je 1. studenog 2017. ukinula izvanredno stanje, dvije godine nakon što su teroristi ubili 130 ljudi u Parizu ponovno razmišlja o njegovu uvođenju..

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije