PREVRAT U GABONU

Pokušali vojni udar dok je predsjednik u bolnici, svi su sudionici uhićeni

08.01.2019.
u 10:35

Petorica vojnika vođenih poručnikom pokušali preuzeti vlast u zemlji.

Vojni udar koji je jučer pokušan u Gabonu, naftom bogatoj zemlji na zapadu Afrike bez sumnje ulazi u red najneorganiziranijih i najšlampavijih pokušaja prevrata u povijesti. Petorica vojnika naoružana kalašnjikovima i predvođena poručnikom Kellyjem Ondom Obiangom upali su u 3:30 ujutro u državnu radiopostaju i pročitali kratku poruku u eter najavljujući kako osnivaju “Nacionalno vijeće za obnovu”. Na društvene mreže postavili su i video snimljen u radiopostaji koji prikazuje petoricu urotnika u kamuflažnim odorama. 

Porukom koju su pročitali pozvali su mlade ljude da, kako su naveli, “preuzmu sudbinu u svoje ruke”, dok su vojnike pozvali da preuzmu kontrolu nad željeznicama i sustavima transporta, skladištima streljiva i naoružanja, zračnim lukama...

Ništa od toga. Specijalne postrojbe izvele su, nakon početnog iznenađenja, akciju uhićenja prevratnika. Četvoricu su uhitili u postaji, dok je peti uspio pobjeći, no pronašli su ga nakon nekoliko sati kod vlastite kuće gdje se skrivao ispod kreveta.
 

 

Iako ovaj pokušaj “vojnog udara” nije polučio nikakvog uspjeha, u tijeku je “češljanje” društva. Naime, u svom obraćanju gabonskoj javnosti petorica prevratnika ustvrdila su kako imaju podršku cijelog niza generala, političara i dužnosnika. Oni su sada pod provjerom tajne službe.

Vojni udar u Gabonu, ma koliko god on bio trapav i nespretno izveden, dolazi kao svojevrsno iznenađenje jer je država, koja je već godinama pod vodstvom predsjednika Alija Bonga, relativno stabilna u političkom smislu. Vjerojatno su petorica vojnika bila ohrabrena činjenicom kako se predsjednik već dva mjeseca nalazi izvan zemlje na liječenju, kao i da se predsjednik nalazi pod optužbama Francuske za pronevjeru sredstava.

Unatoč svemu tome, državne strukture, a posebice sigurnosne službe, prilično su vjerne Bongu jer se članovi elitnih postrojbi, predsjedničke garde i vrha policije biraju iz plemena kojem pripada sam Bongo pa je njihova vjernost neupitna. Uz to, unatoč svim optužbama, Bongu u posljednje vrijeme raste popularnost jer je počeo raditi na diversifikaciji ekonomije i odmaku od nafte. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije