zbog korupcije

Pokreće se istraga protiv Benjamina Natenyahua

benjamin Netanyahu
Reuters/PIXSELL/Ilustracija
28.12.2016.
u 08:26

Izraelska policija došla je u posjed novih dokumenata koji svjedoče o korupciji i prevari koje je navodno počinio premijer te zemlje, Benjamin Netanyahu.

Od kako ima uvid u novu dokumentaciju, policijske vlasti u suradnji s državnim tužiteljem Avichai Mandelblitom odobrile pokretanje službene istrage, što se treba dogoditi u naredna dva dana, objavljeno je na izraelskoj televiziji Channel 2.

Dokumenti su prikupljeni tijekom tajne istrage koja se vodila protiv premijera zemlje, a to je učinio specijalno oformljen tim policije - Lahav 433, od kojeg se zahtijevala isključiva tajnost tijekom prikupljanja dokaza koji će rezultirati optužnicom protiv Netanyahua, prenosi N1. 

Šef jedinice osnovane u lipnju 2016. godine je Roni Alsheich, surađivao je s tužiteljem Mandelblitom, a otkrili su da je Netanyahu primio mito u iznosu od 1 milijun eura od Arnauda Mimrana, francuskog biznismena koji trenutno služi osam godina zatvora zbog utaje poreza.

Tijekom suđenja biznismenu, on je sam izjavio da je dao novac Netanyahuu 2009. godine u znak podrške njegovoj izbornoj tvrtki. 

"Od njegove pobjede na proteklim izborima, pa čak i ranije, vodi se neprijateljska kampanja protiv njega, sve kako bi se srušio s vlasti. Na snazi su snažne optužbe protiv premijera i njegove obiteljji. Ovaj posljednji pokušaj je potpuna laž. Tu nema ništa, niti će ikada biti istine", kazao je glasnogovornik premijera Izraela za Haaretz.

Ovo nije prvi put da je Netanyahu osumnjičen za korupciju. Prošlog mjeseca Mandelblit je otkrio skandal koji uključuje kupovinu njemačkih podmornica, gdje je Netanyahu direktno uključen u sukob interesa.

Uskoro se očekuje i prvo saslušanje u tom slučaju, jer je Netanyahu navodno podmornice kupovao od svog prijatelja.

U srpnju 2015. godine tadašnji glavni tužitelj Yahuda Weinstein najavio je kriminalnu istragu protiv premijera Izraela zbog nedoličnog ponašanja.

U novu istragu osim premijera Izraela bit će uključena i njegova supruga Sara, koja se nalazi na radaru pravosudnih organa zbog pogrešne upotrebe javnih sredstava u svibnju ove godine. Optužena je i za krađu od nekoliko stotina tisuća dolara državnog novca koji su sakupljeni od povratnih boca iz lokalnih supermarketa, piše Russia Today.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije