LANSIRANJE IZVRŠENO

Pogledajte kako je Musk raketom poslao automobil u svemir

Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
Autori: Hina, Vecernji list
07.02.2018.
u 07:18

Falcon Heavy, pogonjen s 27 motora koji mu daju potisak, izgrađen je od tri Falcon 9 raketa – jedna je u sredini, a dvije na bokovima služe kao pojačala

Nova jumbo raketa SpaceX-a, najsnažnija na svijetu, jučer je prvi put uspješno lansirana s Floride, što je prekretnica za kompaniju milijardera Elona Muska.  

Raketa Falcon Heavy, koja je u svemir u promotivne svrhe ponijela crveni sportski automobil Tesla Roadster, lansirana je u 21.45 sati po našem vremenu s Cape Canaverala, s istog mjesta kao i NASA-ine rakete Saturn 5 koje su nosile misije Apolla na Mjesec prije više od 40 godina. 

Lansiranje je bilo odgođeno za više od dva sata zbog jakog vjetra. U 21.53 sati, nakon uspješnog odvajanja, na tlo su se istovremeno spustile dvije bočne rakete koje su služile kao pojačala središnjoj.

Kako je lansiranje izgledalo možete pogledati ovdje:

Sportski automobil Tesla Roadster bit će postavljen u orbitu oko Sunca koja doseže sve do Marsa.  Za volanom je postavljena lutka obučena u svemirsko odijelo.  Raketa bi jednog dana trebala prevoziti ljude na Mars.
Falcon Heavy izgradilo je transportno poduzeće Space Exploration Technologies, a koje je osnovao, kao i kompaniju Tesla Motors, poduzetnik Elon Musk. Falcon Heavy time je postao najsnažnija raketa koja postoji i najmoćnije svemirsko vozilo koje je uzletjelo iz SAD-a otkad je NASA raketama Saturn 5 posljednji put prevela astronaute na Mjesec prije 45 godina. Uspjeh tog lansiranja vjerojatno će kalifornijskoj tvrtki SpaceX osigurati prednost nad konkurentima koji traže velike ugovore s NASA-om, američkim vojnim i satelitskim tvrtkama, pa čak i plaćaju svemirske turiste. Falcon Heavy, pogonjen s 27 motora koji mu daju potisak, izgrađen je od tri Falcon 9 raketa – jedna je u sredini, a dvije na bokovima služe kao pojačala. 

Lansiranje je izvršeno u Kennedyevom svemirskom centru u Cape Canaveralu u Floridi, koju je koristio Saturn 5 noseći tročlanu ekipu Apollo 11 na svojoj povijesnoj misiji 1969. godine, koja je kulminirala prvim koracima Neil Armstronga i Buzz Aldrina na mjesečevoj površini. 

Putnik koji se vozi na vrhu Falcon Heavya je Tesla Roadster, koji je postao prvo vozilo poslano u sunčevu orbitu. "Volim pomisao o automobilu koji beskonačno vozi kroz svemir. Možda ga otkrije izvanzemaljska rasa u budućnosti", poručio je na Twitteru milijarder, poduzetnik i osnivač Tesle i SpaceX-a Elon Musk.

Falcon Heavy dizajniran je za prenošenje znatno veće težine od tog automobila, a SpaceX se hvali svojom sposobnošću da može poslati u zemljinu orbitu teret od otprilike 70 tona, uz trošak od 90 milijuna dolara po lansiranju. To je dvostruko veći kapacitet od onog koji omogućuje postojeća američka svemirska flota, sačinjena od Delta 4 Heavy United Launch Allianca (ULA) zajedničkog pothvata Lockheed Martina i Boeinga, i to za svega četvrtinu sadašnjeg troška. Nova raketa trebala bi SpaceX-u omogućiti ulazak u dvije ključne arene koje zahtijevaju veći kapacitet od one koju omogućuje Falcon 9, a to su geostacionarne orbitalne misije za isporuku satelita koji kruže Zemljinim ekvatorom istim tempom kao što se Zemlja rotira te za u istom ritmu kao rotacija planeta i za istraživanja izvan Zemlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?