UBOJSTVO AFROAMERIKANCA U SAD-U

Podignute optužnice: Ovo su policajci koji su krivi za smrt Georgea Floyda

Autori: Vecernji.hr, Hina
04.06.2020.
u 10:12

Policajac, koji je koljenom pritiskao Floydov vrat i ugušio ga, prije je bio optužen za ubojstvo iz nehaja, a sad je za ubojstvo bez namjere. Ostala trojica policajca suočena su s optužnicom za pomaganje i poticanje na ubojstvo

Nove optužnice podignute su protiv sve četvorice otpuštenih policajaca koji su bili prisutni za vrijeme ubojstva crnog Amerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu, objavio je u srijedu državni odvjetnik Minnesote.

Optužnica protiv Dereka Chauvina pooštrena je s trećeg na ubojstvo drugog stupnja. Policajac, koji je koljenom pritiskao Floydov vrat i ugušio ga, prije je bio optužen za ubojstvo iz nehaja, a sad je za ubojstvo bez namjere. Ostala trojica policajca suočena su s optužnicom za pomaganje i poticanje na ubojstvo. Osim Chauvina, i ostala trojica su u pritvoru,Thomas Lane, J. Alexander Kueng i Tou Thao.

Floydova smrt izazvala je velike prosvjede diljem SAD-a protiv rasizma i policijske brutalnosti prema Afroamerikancima.Velika većina demonstracija u proteklih osam dana bila je mirna, no neke su se pretvorile u nasilne nemire i u brojnim je gradovima uveden plicijski sat. Objavljujući nove optužnice, državni odvjetnik Minnesote Keith Ellison izjavio je da su one u interesu pravde. "Moramo ispisati nova pravila za pravedno društvo", rekao je Ellison.

No odvjetnik obitelji Floyd, Benjamin Crump, izjavio je CNN-u da obitelj vjeruje da bi optužnica protiv Chauvina trebala biti ona prvog stupnja. Kaže da je obitelji rečeno da se istraga nastavlja i da se optužnica još može mijenjati. Glavni tužitelj za svu četvoricu je tražio milijun dolara jamčevine da bi se branili sa slobode.

Ubojstvo prvog i drugog stupnja prema zakonu Minnesote zahtjeva dokaz da je optuženik ubio s namjerom. Za ubojstvo prvog stupnja u većini se slučajeva traži predumišljaj, dok je ubojstvo drugog stupnja više vezano uz zločine iz strasti.

Optužnica za ubojstvo trećeg stupnja ne zahtijeva dokaz da je optuženik želio da žrtva umre, nego samo da su njegovi postupci bili opasni i da su izvedeni bez obzira na ljudski život. Za ubojstvo drugog stupnja predviđena je kazna do 40 godina zatvora, petnaest više nego za ubojstvo trećeg stupnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?