PREMIJER I ŠEF HDZ-A RH

Plenković: 'Medved i Grlić Radman ostaju ministri, rezultat izbora nas obvezuje na to'

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
13.07.2020.
u 21:02

Kazao je i kako je umjesto Jandrokovića za glavnog tajnika HDZ-a imenovan Krunoslav Katičić.

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je u ponedjeljak, nakon sjednice najviših stranačkih tijela, da Tomo Medved ostaje ministar hrvatskih branitelja, a Goran Grlić Radman ministar vanjski poslova. „Tomo Medved će biti potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja i biti će odmah do mene u vladi, praktički drugi čovjek vlade ”, kazao je Plenković te je najavio objavu kompletnog sastava vlade krajem tjedna, nakon objave službenih rezultata izbora.

Potvrdio je i da Goran Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova. Plenković je istaknuo kako ima spremnih 76 potpisa za sastav vlade te da će nakon proglašenja službenih rezultata izbora u dogovoru s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem dogovoriti za sredinu idućeg tjedan sazivanje novoizabranog Hrvatskog sabora.

Premijer je potvrdio i da Gordan Jandoković ostaje predsjednik Hrvatskog sabora, a Željko Reiner i Ante Sanader potpredsjednici Sabora, kao i da će Branko Bačić i dalje biti predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a. Kazao je i kako je umjesto Jandrokovića za glavnog tajnika HDZ-a imenovan Krunoslav Katičić.

Politika dijaloga u interesu boljitka Hrvatske Plenković je još jednom izrazio zadovoljstvom pobjedom HDZ-a na izborima i dobivenim povjerenjem birača ponovivši kako ih to dodatno obvezuje na snažan angažman u interesu svih hrvatskih građana. Osvrnuo se i na poziv na sastanak koji je uputio predstavnicima parlamentarnih stranka rekavši kako mu je cilj otvoriti dijalog i upoznati ih s planovima vlade, a pozvao ih je i da na tome ne skupljaju političke bodove. 

„To je sastanak radi dijaloga i izravnog upoznavanja s predstojećim koracima i ključnim temama i problemima koje hrvatsko društvo ima i zakonskim prijedlozima koje će biti na dnevnom redu u Saboru”, kazao je Plenković. „Ako netko misli da će steći neke osobite poene, neće, naša je politika dijaloga u interesu boljitka Hrvatske”, dodao je.

Snubljenja nema 

Plenković je pritom poručio da mu nije namjera ikoga snubiti niti skupljati „žetončiće”. „Ukoliko netko od izabranih zastupnika ima želju za stabilnošću u zemlji, za potporu vladi, angažman u budućnosti, namjeru podržati našu većinu onda to može učiniti samoinicijativno, javno i transparentno, dakle nema snubljenja ili aluzija na političku korupciju”, istaknuo je. Komentirajući izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija biti uspješnija u ekonomiji po rastu BDP-a od Hrvatske, Plenković je kazao da ih "nije doživio ni na koji način" te da ono što se događa u Srbiji nema nikakve veze s Hrvatskom.

„Želimo da sve zemlje u našem okruženju budu stabilne, da nema nasilja, da rješavaju probleme na demokratski način”, poručio je. Izjavu srbijanske premijerke Ane Brnabić koja je genocid u Srebrenici nazvala nesporazumom Plenković je ocijenio promašenom. „Govoriti o najstrašnijem zločinu koji se dogodio nakon Drugog svjetskog rata u kategorijama nesporazuma mislim da je politički pogrešno, krivo i krajnje neprimjereno”, kazao je Plenković.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?