DRASTIČNE KAZNE U NJEMAČKOJ

Planiraju se kazne do 65.000 eura, za bačeni opušak od cigareta kazna od 250 eura

Monika Skolimowska/DPA
02.03.2024.
u 18:18

U Berlinu je sve veći porast ilegalnog odlaganja otpada stoga po najnovijem prijedlogu političara će porasti i kazne

Njemački glavni grad Berlin muku muči s ilegalnim odlaganjem otpada. Zbog toga su pojedini političari predložili visoke kazne za ilegalno odlaganje otpada.

Političari u Berlinu planiraju znatno povećati kazne za ilegalno odlaganje otpada u ovom gradu. Proizlazi to iz prijedloga zastupnika CDU-a i SPD-a koji je dostupan njemačkim medijima i o kojem će se raspravljati u Zastupničkom domu.

Ilegalno bacanje opušaka, plastičnih vrećica ili jednokratnih čaša uskoro bi građane moglo koštati 250 eura – umjesto dosadašnjih 55 eura, piše Fenix-magazin.

Promjene su hitno potrebne, kaže zastupnik CDU-a, koji je pomogao u kreiranju novog kataloga kazni: “Milijuni eura poreznih obveznika potrošit će se na zbrinjavanje ilegalno odloženog otpada”, rekao je zastupnik.

“Trend je u naglom porastu.” Samo za 2023. očekuje da će troškovi Berlinske gradske čistoće (BSR) doseći 12 milijuna eura. “Tu su i troškovi za privatne osobe, posebno poljoprivrednike”, kaže.

Nelegalno odložena vreća za smeće: Planirana kazna od 500 eura

BSR primjećuje da ljudi nemarno bacaju otpad na nogostupe ili ilegalno odlažu glomazni otpad na ulice. Zbog toga je stanje čistoće ozbiljno narušeno, rekao je glasnogovornik komunalnog poduzeća.

Planirane visoke kazne

I zato, poručuju iz koalicije, odvoz ilegalnog glomaznog otpada uskoro više neće koštati 150 eura, već 4.000 eura. Za više od jednog kubika otpada cijena raste na 8.000 eura.

Kazna za nezakonito zbrinjavanje rabljenih guma uskoro više ne bi mogla koštati 800, već 3.500 eura za svaku gumu. Ako vlasnik psa ne ukloni izmet svoje životinje, prema planu treba platiti kaznu od 80 eura. Prethodno je kazna za ovo bila 55 eura.

Političari ne žele samo povećati kaznu za postojeće prekršaje – već smatraju kako treba dodati i nove.

Berlinčane bi uskoro moglo koštati 500 eura po vreći smeća koja se ilegalno odloži. Onaj tko nelegalno baci građevinski otpad do 100 kilograma mora platiti kaznu od 25.000 eura.

Odbačeni građevinski otpad s opasnim sastojcima poput azbesta i bitumena težine do 100 kilograma mogao bi nesavjesne vlasnike koštati 65.000 eura. Ako je osoba više puta ilegalno bacila otpad bit će strože kažnjena.

Kamerama i radnicima protiv ilegalnog otpada

Kako navode upućeni, visoke novčane kazne suzbile bi želju za počinjenjem kaznenih djela.

Prihodi od naplaćenih kazni će se zatim koristiti za bolje praćenje poznatih odlagališta ilegalnog otpada, primjerice kupnjom posebnih kamera.

U budućnosti će biti angažirani i radnici koji će kontrolirati odlaganje otpada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije