Završna analiza:

Pfizerov lijek smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti za 89 posto

14.12.2021.
u 16:56

Pfizer je priopćio danas da završna analiza njegove antiviralne pilule protiv Covida-19 pokazuje učinkovitost od 89 posto u sprječavanju hospitalizacije ili smrti kod pacijenata pod visokim rizikom, kao i utjecajem protiv omikron soja koronavirusa.

Američka farmaceutska kompanija objavila je prošlog mjeseca da je lijek koji se uzima oralno učinkovit 89 posto u prevenciji hospitalizacija ili smrti u usporedbi sa placebom, na osnovu privremenih rezultata ispitivanja u kojem je sudjelovalo oko 1.200 ljudi.

Podaci koji su objavljeni danas obuhvaćaju dodatnih 1000 osoba.

Među ljudima koji su u okviru ispitivanja koristili pfizerovu pilulu nema umrlih, dok je među pacijentima koji su primili placebo bilo 12 smrtnih slučajeva.

Nova pilula uzima se zajedno sa starijim antiviralnim lijekom "ritonavir" svakih 12 sati u periodu od pet dana, ubrzo nakon pojave simptoma.

Ako bude odobrena, nova pilula će se prodavati pod nazivom "PAXLOVID". 

"Uvjereni smo da bi, ako bude odobren, ovaj potencijalni tretman mogao biti važno sredstvo za suzbijanje pandemije", rekao je Albert Burla, izvršni direktor Pfizera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?