GENERAL U MIROVINI

Pavel pobijedio na izborima u Češkoj

28.01.2023.
u 18:45

Osvojio je 58,12 posto glasova

Budući novi predsjednik Češke, general u mirovini Petr Pavel (61) apelirao je na Čehe da se ne osjećaju poraženo ukoliko nisu glasovali za njega, jer namjerava razgovarati sa svakim tko ima ideje i rješenja.

Izlaznost 70 posto

Nakon prebrojanih glasova sa 99 posto birališta, general Pavel osvojio je 58,12 posto glasova dok je bivši populistički premijer, sada lider opozicije, peti najbogatiji tajkun u Češkoj, Andrej Babiš (68) osvojio 41,87 posto glasova, a izlaznost je dostigla skoro 70 posto od 8,25 milijuna registriranih birača.

Andrej Babiš čestitao je generalu Pavelu pobjedu, priznao svoj poraz i poželio novom predsjedniku da bude predsjednik svih, ima sluha za njihove probleme i da se bori za češke nacionalne interese.

Polaganje prisege

Petr Pavel položit će prisegu 9. ožujka, pošto dva dana ranije Milošu Zemanu ističe drugi, po Ustavu posljednji mandat na čelu Češke.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije