Franjo

Papina poruka 
za Misijsku 
nedjelju 2015.

Pope Francis attends during an audience with the Sri Lankan community in St. Peter's Basilica at the Vatican February 8, 2014.  REUTERS/Alessandro Bianchi (VATICAN - Tags: RELIGION)
17.10.2015.
u 06:15

Sveti otac za Misijsku nedjelju - Svjetski misijski dan - redovito šalje svoju poruku. Ovogodišnja poruka pape Franje upućena je iz Vatikana na svetkovinu Duhova, 24. svibnja. Papa povezuje Godinu posvećenog života i Svjetski dana misija. Svaki kršćanin vjernik pozvan je svjedočiti Gospodina Isusa, ali to se posebno odnosi na osobe koje su izabrale redovnički život. Osobe koje su se odlučile za posvećeni život izabrale su predanije nasljedovati Isusa. Iz samog nasljedovanja Isusa proizlazi misijska narav Crkve te svih njezinih članova, a posebno posvećenih osoba. Papa Franjo piše: "Misija nije prozelitizam (opaska I. S. – prozelititizam, 1. gorljiva zanesenost za novoprimljenom vjerom i 2. nastojanje oko prikupljanja što većeg broja novih sljedbenika neke vjere), ili puka strategija; misija je sastavni dio 'gramatike' vjere, ona je nešto silno važno za onoga koji sluša glas Duha Svetoga koji tihim glasom govori 'dođi' i 'idi'"! Zato svatko tko nasljeduje Isusa ne može ne biti misionar. Preko vjernika, preko misionara, Isus se želi približiti ljudima, svom narodu. Papa naglašava kako su osobe posvećenog života pozvane ići tamo gdje još nije doprla Isusova riječ, na periferije svijeta. Sveti otac ističe kao primjer lik svete Terezije od Djeteta Isusa, zaštitnice misija. Zatim papa Franjo dosljedan sebi ne zaboravlja istaknuti tko su povlašteni primatelji evanđeoskog navještaja? Za njega odgovor na ovo pitanje nema dvojbe, to su: „siromašni, maleni i bolesni, oni koji su često prezreni i zaboravljeni, oni koji nam nemaju čime uzvratiti (usp. Lk 14, 13-14)". Zatim, naglasio je važnost uključivanja i vjernika laika u misijsko poslanje. Završio je svoju poruku blagoslovom svima koji djeluju misijski.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije