oštra poruka

Papa političarima: U borbi protiv epidemije postavite zemlju ispred stranke

papa
20.04.2020.
u 11:52

Papa Franjo u ponedjeljak je tražio od političara da ostave po strani međusobne stranačke čarke kako bi se suočili s pandemijom koronavirusa na jedinstven način.

Franjine privatne jutarnje mise emitiraju se uživo na televiziji tokom proteklih šest sedmica od izbijanja epidemije u Italiji. Svakoga dana on izabere temu po vlastitom nahođenju, kao što je zahvaljivanje onima koji pružaju medicinske i ostale ključne usluge.

- Molimo se danas za muškarce i žene koji imaju političku vokaciju - kazao je on na početku mise, dodajući da je "politika visoka forma humanitarnog rada". 

Misi je prisustvovala samo nekolicina savjetnika umjesto nekoliko desetaka gostiju, kao što je to bio slučaj prije izbijanja epidemije.

- Molimo se za političke stranke u raznim zemljama kako bi u ovo vrijeme pandemije zajednički radile na dobrobit svojih zemalja, a ne za vlastitu korist - kazao je.

Čelnik 1,3 milijarde katolika širom svijeta nije pomenuo nijednu zemlju niti političare.

Franjo, koji predvodi mise i održava generalne audijencije bez učešća javnosti, skrenuo je pažnju na posljedice krize po najranjivije kategorije društva, posebno na beskućnike i migrante.

- On je u nedjelju pozvao na viziju svijeta koju će prigrliti svi nakon krize s COVID-19, rekavši da bi djelovanje bez globalne solidarnosti ili isključivanje nekih kategorija ljudi iz procesa oporavka rezultirali "čak i gorim virusom", prenosi Reuters.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije