Vatikan

Papa pokrenuo zelenu inicijativu osuđujući "predatorski stav" prema planetu

papa Franjo
25.05.2021.
u 17:33

Papa Franjo pokrenuo je u utorak inicijativu kojoj je cilj učiniti katoličke zajednice, uljučujući obitelji, sveučilišta i tvrtke ekološki održivima, rekavši da se "predatorski stav" prema planetu mora zaustaviti. 

Platforma Laudato Si nazvana je po papinoj enciklici iz 2015. o zaštiti okoliša, mijenjanju rasipnog načina života, zaustavljanju globalnog zatopljenja i zaštiti siromašnih od posljedica klimatskih promjena.

Kardinal Peter Turkson, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, rekao je na konferenciji za novinare da je Papa pozvam na konferenciju Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP26) u studenom u Glasgowu u Škotskoj. Turkson je kazao da će se papa vjerojatno odazvati. 

U video poruci, Papa je poručio da je inicijativa "sedmogodišnje putovanje koje će pokazati kako se naše zajednice na različite načine zalažu za to da postanu potpuno održive, u duhu integralne ekologije".

Osudio je "predatorski stav zbog kojeg osjećamo da smo gospodari planeta i njegovih resursa i zbog kojeg neodgovorno koristimo dobra koja nam je Bog dao".

U inicijativi će sudjelovati ciljane skupine, uključujući obitelji, župe i biskupiju, škole i sveučilišta, bolnice i druge zdravstvene ustanove, tvrtke, laičke katoličke organizacije te svećenički i redovi redovnika i redovnica.

Otkako je Laudato Si (Hvaljen budi) objavljen 2015., Vatikan i katoličke skupine diljem svijeta pokrenule su brojne inicijative za smanjenje ugljičnog otiska.

Vatikan, najmanja država na svijetu, gotovo je eliminirao jednokratnu upotrebu plastike, reciklira većinu smeća i pravi kompost za svoje vrtove.

Papa snažno podupire ciljeve Pariškog sporazuma iz 2015. o smanjenju globalnog zatopljenja. 

"Te rane (na planetu) se dramatično očituju u ekološkoj krizi koja utječe na tlo, zrak, vodu i ekosustav u kojem ljudi žive", kazao je Papa. 

"Imamo veliku odgovornost, posebno prema budućim generacijama. Kakav svijet želimo ostaviti svojoj djeci i mladima? Naša sebičnost, ravnodušnost i neodgovornost ugrožavaju budućnost naše djece", istaknuo je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije