Biskupija Wheeling-Charleston

Papa Franjo nametnuo stegovne mjere američkom biskupu

Papa Franjo
20.07.2019.
u 20:38

Biskupija Wheeling-Charleston, u petak 19. srpnja je objavila priopćenje Apostolske nuncijature u Sjedinjenim Državama u kojoj su detaljno opisane „stegovne mjere“ za biskupa Michaela J. Bransfielda.

Biskup Bransfield bio je ordinarij biskupije Wheeling-Charleston od 2005. do 2018., kada je papa Franjo, neposredno nakon što je ovaj navršio 75. godinu života, prihvatio njegovu ostavku. U to je vrijeme Sveti Otac imenovao nadbiskupa Williama Lorija iz Baltimorea za apostolskog administratora biskupije i uputio ga da provede istragu o navodima o seksualnom uznemiravanju odraslih i nepravilnostima u financijskom upravljanju protiv biskupa Bransfielda, javlja Vatican News, prenosi Nedjelja.ba. 

Ranije ove godine nadbiskup Lori napisao je pismo svećenicima i vjernicima biskupije Wheeling-Charleston u kojem je predstavio rezultate provedene istrage. Otkrio je da je njegov „istražni tim utvrdio da su prijave onih koji su optuživali biskupa Bransfielda o seksualnom uznemiravanju vjerodostojne“. Istraga je nadalje utvrdila da je „biskup Bransfield upleten u pretjerano i neprikladno trošenje“.

U priopćenju objavljenom u petak 19. srpnja iz Nuncijature navodi se da je, „na temelju rezultate te istrage“, papa Franjo donio odluku o donošenju nizu stegovnih mjera za biskupa Bransfielda. Zabranjeno mu je tako boraviti u biskupiji Wheeling-Charleston, bilo gdje predsjedati ili sudjelovati na bilo kojem javnom liturgijskom slavlju te je dužan osobno nadoknaditi štetu koju je prouzročio.

U izjavi Nuncijature zaključuje se: „U poduzimanju ovih konkretnih radnji Sveta Stolica izražava svoju iskrenu zabrinutost za kler, redovnike i laike biskupije Wheeling-Charleston.”

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?