Dobio tortu u obliku sombrera

Papa danas slavi 79. rođendan

Papa rođendan
17.12.2015.
u 10:41

U čast njegovog rođendana na kraju opće audijencije u srijedu na Trgu sv. Petra u Rimu zapjevao mu je talijanski pjevač Teddy Reno, a od novinarke je dobio tortu

Papa Franjo danas slavi 79 rođendan. U čast njegovog rođendana na kraju opće audijencije u srijedu na Trgu svetog Petra u Rimu zapjevao mu je talijanski pjevač Teddy Reno dok je meksička novinarka Valentina Alazraki Papi poklonila tortu u obliku sombrera.

Papa Franjo rođen je 17. prosinca 1936. godine u argentinskom glavnom gradu Buenos Airesu u obitelji talijanskih imigranata. Nakon srednjoškolskog obrazovanja i fakulteta odlučuje se za svećenički i redovnički poziv. 

Bio je poglavar isusovačke provincije, godine 1992. postaje biskup Buenos Airesa, a kardinalom ga 2001. imenuje papa Ivan Pavao Drugi. Za poglavara Katoličke crkve i Kristova namjesnika na zemlji izabran je na konklavama 13. ožujka prošle godine. 

Prvi je papa isusovac i prvi papa iz Argentine, Novog svijeta i južne polutke, te prvi papa neeuropljanin nakon 1272. godine.

Papa Franjo je poznat kao izrazito skromna osoba. Kao kardinal nije živio u raskošnoj rezidenciji nego je živio u malenom stanu u Buenos Airesu, a umjesto službenog koristio je javni prijevoz. Po dolasku na papinsko mjesto nastavio se zalagati za skromnost. Ne nosi zlatni križ, nego željezni niti koristi papinski automobil koji su koristili njegovi prethodnici.

U više navrata Papa je osudio kult novca koji vlada današnjim svijetom i to u tolikoj mjeri da se zaboravljaju potrebe onih koji su najsiromašniji i koji ne mogu zaraditi ni za vlastito preživljavanje. Osudio je mjere štednje u zemljama EU zato što one donose patnju upravo onima koji nemaju dovoljno, a nakon urušavanja tvornice u Bangladešu i pogibije više od tisuću radnika, osudio je robovski rad i superprofite koji se ubiru na patnjama siromašnih.

Franjo često proziva i svećenstvo za koje kaže da su otjerali vjernike iz Crkve. I Kuriji i svećenstvu zamjera birokratizam, skrivanje iza kanona, iza formalnih pravila, umjesto milosrdnog otvaranja prema vjernicima laicima, osobito najsiromašnijima, najpotlačenijima, najpotrebitijima, onima koji žive na  periferiji društva. Papa želi  “siromašnu Crkvu za siromašne”, hoće da Katolička crkva iziđe na periferiju, u susret vjernicima.

Papa smatra da Crkva mora biti samilosnija i milosrdnija prema svim ljudima, posebno prema onima kojima je teško pridržavati se svih crkvenih zakona. 

- Crkva mora tražiti te ljude, poželjeti im dobrodošlicu i biti uz njih jer Crkva čija su vrata zatvorena iznevjerit će sebe i svoju misiju te će, umjesto da bude most, postati zapreka - rekao je Papa.

Franjo je svojim stavovima o istospolnim zajednicama, izbjeglicama, klimatskim promjenama, pobačaju i drugim, za crkvu kontroverznim temama, zaradio brojne simpatizere u neočekivanim krugovima svjetske javnosti. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije