Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Papa: Crkva će suzbijati pedofiliju, jedan od najgnusnijih zločina

Ta izjava dolazi nakon 2018. koju je obilježilo otkrivanje niza skandala spolne zlouporabe svećenika, napose u Sjedinjenim Državama i u Čileu
07. siječnja 2019. u 13:30 0 komentara 41 prikaza

Crkva se obvezuje da će se boriti protiv spolne zlouporabe malodobnika, što je "jedan od najgnusnijih i najgorih zločina", rekao je u ponedjeljak papa Franjo u novogodišnjem obraćanju diplomatima akreditiranim pri Svetoj Stolici. 

Ta izjava dolazi nakon 2018. koju je obilježilo otkrivanje niza skandala spolne zlouporabe svećenika, napose u Sjedinjenim Državama i u Čileu i kada u ponedjeljak francuski kardinal Philippe Barbarin izlazi pred sud pod optužbom da je skrivao pedofilsku prošlost jednog svećenika.

Crkva se obvezuje da će suzbijati spolnu zlouporabu malodobnika, koja je "jedan od najgnusnijih i najgorih mogućih zločina", rekao je Sveti Otac.

Takva zlouporaba "neumoljivo uništava ono najbolje što ljudski život namjenjuje nedužnoj dobi, uzrokujući nepopravljivu štetu u preostalom dijelu života", istaknuo je Papa rođen u Argentini. 

"Sveta Stolica i čitava Crkva obvezuju se da će suzbijati i sprječavati takve zlouporabe i njihovo prikrivanje te utvrditi činjenice koje se tiču svećenika i dati pravnu zadovoljštinu malodobnicima žrtvama spolnog nasilja koje je još gore zbog zlouporabe vlasti i savjesti", dodao je papa Franjo.

U novogodišnjoj čestitki u Rimskoj kuriji (vlada Svete Stolice) 21. prosinca Papa je već bio obećao da takvi "gnusni čini" unutar Crkve "više nikad" neće proći nekažnjeno.

Usto je pozvao sve koji su počinili grijeh spolnog zlostavljanja u Crkvi i u drugim dijelovima društva da se sami predaju pravosuđu u svojoj zemlji.

Papa je za kraj veljače 2019. u Vatikanu sazvao sastanak predsjednika biskupskih konferencija cijeloga svijeta koji će biti posvećen "zaštiti djece".

Kako bi se pripremili za taj sastanak, sudionici će se morati susresti sa žrtvama spolnog zlostavljanja svećenika u pojedinim zemljama.

Susret bi trebao biti "još jedan korak koji Crkva čini na putu rasvjetljavanja činjenica i liječenja rana koje su zadala takva zlodjela", istaknuo je Papa u ponedjeljak pred diplomatskim zborom.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.