Generalni tajnik UN-a

Pandemija i dalje izaziva val mržnje i ksenofobije

Antonio Guterres
08.05.2020.
u 10:45

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres kazao je da pandemija koronavirusa i dalje izaziva "val mržnje, ksenofobije i zastrašivanja".

Čelnik UN-a je u petak rekao kako su "govori protiv stranaca intenzivirani na internetu, na ulicama su se proširile antisemitske teorije zavjere i  dogodili su se antimuslimanski napadi povezani s Covidom."

Guterres je rekao kako su migranti i izbjeglice "smatrani izvorom virusa, zbog čega su zlostavljani, i tada im je uskraćen pristup liječenju", javio je AP.

- Novinari, zviždači, zdravstveni radnici i branitelji ljudskih prava su mete napada samo zato što rade svoj posao - rekao je on.

Guterres je apelirao "na sveopće nastojanje da se zaustavi govor mržnje na globalnoj razini."

Generalni tajnik pozvao je političke lidere da pokažu solidarnost sa svim ljudima i obrazovne institucije da se fokusiraju na "digitalnu pismenost" u vrijeme kada "ekstremisti traže sljedbenike među onima koji su najranjijviji i najočajniji."

Pozvao je medije da "uklone rasistički, mizoginistički i drugi štetni sadržaj", civilno društvo da poveća pomoć za ugrožene ljude i vjerske ličnosti da posluže kao "modeli međusobnog poštivanja."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?