sigurnosni sustav

Pametni auti nanjušit će jeste li pili i neće se htjeti pokrenuti

ilustracija
23.04.2019.
u 12:00

Europski parlament gotovo jednoglasno je usvojio uredbu o ugradnji cijelog niza naprednih sigurnosnih sustava koji bi trebali za barem 20 posto smanjiti broj poginulih u prometu. 

Mnogi od tih senzora i sustava postat će obvezni od 2022. godine za nove automobile ili dvije godine kasnije za postojeće modele, piše Novi list. 

Radi se o sustavima za inteligentnu pomoć pri kontroli brzine, ali i lakšoj ugradnji uređaja koji će blokirati vožnju u slučaju da vozač ima nedopuštenu razinu alkohola. Ovakvi sustavi već postoje, međutim različiti zakoni u EU državama su onemogućavali njihovu primjenu. Prema najavama, Europa bi trebala donijeti odluku o 0,5 promila za cijelu Uniju što bi omogućilo primjenu tih sustava. 

Obveznim bi postali i sustavi za upozoravanje u slučaju pospanosti i manjka pozornosti, upozoravanje u slučaju odvraćanja pažnje,m signal za zaustavljanje u nuždi, sustavi za detekciju pri vožnji unatrag, ali i svojevrsne 'crne kutije' za autobuse. 

Uredbu još treba odobriti i Vijeće ministara EU, ali s obzirom na podršku u parlamentu, očekuje se da neće biti otpora. Inače, lani je na europskim cestama poginulo 25.100 ljudi, a europarlamentarka Biljana Borzan je rekla za Novi list kako su te brojke i najava o 20 posto manje mrtvih dovoljan razlog zbog kojeg ne bi trebalo dvojiti o njihovu uvođenju, prenosi 24sata.hr. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?