PREMIJER RASPUSTIO VLADU

Pala je vlada najprocjepljenije europske države

06.11.2021.
u 09:55

Portugalci će 30. siječnja izaći na prijevremene izbore, objavio je predsjednik te države Marcelo Rebelo de Sousa.

On je raspustio parlament nakon što manjinska socijalistička vlada nije uspjela dobiti potrebnu većinu za donošenje postpandemijskog plana oporavka vrijednog više milijardi eura povučenih iz EU. Portugalski predsjednik tako je bio i najavio, ako budžet za 2022. padne u parlmentu, idu novi izbori. I to se i dogodilo prošlog tjedna. Na izvanrednim izborima birat će se 230 zastupnika nakon čega će uslijediti sastavljanje nove vlade, piše Večernji list. Ta će nova vlada donijeti novi prijedlog raspodjele 45 milijuna eura pristiglih EU namijenjenih za ekonomski oporavak nakon pandemije..

– Riječ je o odlučnom trenutku u dugotrajnom oporavku od najveće pandemije u zadnjih 100 godina te društvene i ekonomske krize koju je ona prouzročila – rekao je Rebelo de Sousa u televizijskom obraćanju naciji.

No sasvim je moguće da sve ostane po starom, jer ankete predviđaju ponovnu pobjedu socijalista predvođenih premijerom Antonijom Costom, ali oni ni ovaj put neće imati većinu u parlamentu. Ipak, to je manji problem od činjenice da izborni proces traje neko vrijeme, pa će se nakon izbora u siječnju, pod uvjetom da se brzo sastavi vlada, glasanju za novi budžet moći pristupiti tek u travnju.

To znači da će od trenutka pisanja ovog članka proteći šest mjeseci tijekom kojih neće biti nikakvih poteza u cilju ekonomskog oporavka. Kao što ste vjerojatno primijetili, u tekstu koristimo termine budućeg vremena, govorimo o pomoći nakon pandemije. U slučaju Portugala sasvim je ispravno tako tvrditi jer ta je zemlja, nakon gotovo katastrofe početkom godine, uglavnom uspjela obuzdati pandemiju.

Izbori su prema epidemiolozima najveći problem te oni upozoravaju na situacije u nizu europskih zemalja gdje je došlo do novog izbijanja zaraze, a na izbornim mjestima okupit će u istom vremenu veći broj ljudi. Portugal sada ima manje od tisuću novozaraženih dnevno, po 7-dnevnoj incidenciji tek nešto više od 83 slučaja na milijun stanovnika.

Dnevno u prosjeku umre petero ljudi, 7-dnevna incidencija na milijun stanovnika tako je 0,49. Uspjeh Portugala u borbi s pandemijom ima svoje ime i prezime, pa čak i čin. Viceadmiral Henrique Gouveia e Melo zamjenik je načelnika glavnog stožera portugalske vojske zadužen za planiranje i koordinaciju.

Prije je bio zapovjednik portugalske ratne flote te EUROMAFOR-a, europske ratne mornarice. No viceadmiral Gouveia e Melo odabran je 3. veljače i za koordinatora radne skupine za cijepljenje protiv COVID-19, koju je postavila portugalska vlada. Povjereni su mu strateško planiranje i logistika masovne nacionalne kampanje cijepljenja.

Došao je na mjesto Francisca Ramosa, ministra zdravstva, koji je morao dati ostavku zbog – cijepljenja preko veze, odnosno situacije u kojoj su se neki cijepili prije prioritetnih skupina. U trenutku kada je iskusni mornarički časnik preuzeo koordinaciju, Portugal je imao najvišu 7-dnevnu incidenciju u svijetu.

Primijenio je jednostavnu, ali očito efektnu taktiku – u javnosti se pojavljivao isključivo u ratnoj uniformi te je koristio samo vojnu, čak i ratnu, terminologiju. Do prošlog mjeseca Portugal je imao 98 posto cijepljenih starijih od 18 godina, odnosno 86 posto ukupne populacije.

Kako je zasluženo viceadmiral Gouveia e Melo dobio i nekoliko nacionalnih nagrada, sasvim sigurno bi njegova kandidatura prošla dobro kada bi se odlučio pojaviti na izborima. No, to odlučno izbacuje.

- Ja sam vojnik, svoje sam napravio. I sada obavljam svoje ranije dužnosti i to sa zadovoljstvom, rekao je novinarima upitan o mogućoj političkoj karijeri. Štoviše, njegov je komentar na mogućnost političke karijere bio živopisan. - Ako se to dogodi, donesite mi uže da se objesim, rekao je smijući se, prenosi Vecernji.ba. Dodao je kako demokracija ne treba vojno osoblje ističući kako vojsku voli no pretjerana militantnost nema mu smisla. Ništa je manje skromniji i oko uspjeha kampanje cijepljenja koju eurozastupnik socijalista Paulo Rangel pripisuje uglavnom njemu. - Taj je uspjeh zasluga cjjelog naroda, pa vlade a onda i radne skupine, medicinskog osoblja, svih koji su sudjelovali. Bez pristanka naroda nikada ne bismo dosegli ovih 85 posto cijepljenih s dvije doze. Zato je to zasluga sviju, bez pozitivne ili negativne iznimke, rekao je.

Sada je red na političarima da Portuga dovedu u situaciju ekonomske stabilnosti. Očekuje se kako će zemlja ovu godinu završiti s rastom BDP-a od 4,8 posto a sljedeće s 5,5 posto dok će nezaposlenost biti 6,5 posto, otprilike ista kao i sada. Ti podaci osigurali su socijalistima iz PSD-a da ostanu na mjestu najpopularnije stranke u Portugalu s 39 posto podrške. To, međutim, neće biti dovoljno za većinu u parlamentu iako su stranke desnog centra u defenzivi te u potrazi za novim liderima. Na prošlim je izborima u portugalski parlament ušlo čak deset stranaka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?