međunarodna tržišta

Pad američkih zaliha podigao cijene nafte prema 81 dolar

nafta
ilustracija
25.01.2024.
u 19:47

Cijena nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 81 dolar budući da su se ulagači usredotočili na neočekivano snažan pad zaliha u SAD-u i na krizu u Crvenom moru. 

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,29 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 81,33 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 76,44 dolara.

Trgovce je iznenadio snažan pad zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za čak 9,2 milijuna barela, prema vladinim podacima. Analitičari su u anketi Reutersa procijenili da su se smanjile za 2,2 milijuna barela.

Američke rafinerije obustavile su preradu zbog niskih temperatura pa je uvoz naglo pao. Smanjila se i proizvodnja, kliznuvši na najnižu razinu u pet mjeseci, zbog zamrznutih bušotina.

Analitičari prate i geopolitičke napetosti na Bliskom istoku.

Danski brodar Maersk izvijestio je da su, nakon eksplozije u blizini tjesnaca Bab al-Mandab, uz obalu Jemena, dva njegova broda sa zalihama za američke postrojbe promijenila smjer plovidbe.

Glasnogovornik jemenskog pokreta Ansar Allah rekao je da su ispalili balističke projektile na američke vojne brodove koji su štitili dva američka komercijalna plovila.

Od studenog pokret napada u Crvenom moru brodove povezane s Izraelom, tražeći obustavu izraelskih vojnih operacija u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze. Nakon američko-britanskih napada na Jemen poručili su da će na popis dodati i američke brodove.

"Vidimo da je energetskim tržištima napokon postalo jasno da će poremećaji u opskrbnim lancima niskog intenziteta trajati još mjesecima", rekao je Joshua Mahony iz Scope Marketsa. 

"Male su šanse da će vojno rješenje zajamčiti sigurno putovanje", dodao je Mahony.

Potporu cijenama nafte pružaju i očekivanja da će najnoviji kineski poticaji poduprijeti gospodarski rast i potražnju za energentima. Kineska narodna banka najavila je u srijedu smanjivanje propisanih bankovnih rezervi, koje će u gospodarstvo ubrizgati oko 140 milijardi dolara.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u srijedu barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 25 centi, na 81,05 dolara.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije