Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

"Pacijenti kojima je dan hidroksiklorokin umirali su više od drugih"

22. travnja 2020. u 10:29 0 komentara 152 prikaza
Foto: pixell

Lijek hidroksiklorokin, u koji je dio svijeta na čelu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom polagao nade da će pomoći kod liječenja koronavirusa, pokazao se u posljednjoj studiji potpuno neuspješan, piše CNN.

Prema studiji koja je objavljena u utorak na stranici medrxiv.org, i koja nije recenzirana te još uvijek nije našla mjesto u medicinskim časopisima, oni koji su uzeli ovaj lijek imali su veću smrtnost od drugih pacijenata, a njihove šanse da završe na respiratoru nisu bile smanjene. U izrazi studije sudjelovali su bolnice i sveučilišta u Južnoj Karolini te Sveučilište u Virginiji.

U studiji je proučavano 368 pacijenata, a 97 onih koji su uzeli hidroksiklorokin imalo je stopu smrtnosti od 27,8 posto. Onih 158 pacijenata kojima taj lijek nije dan imali su stopu smrtnosti od 11,4 posto. Autori studije koji rade na američkim sveučilištima zato upozoravaju: "Povezanost s većom smrtnošću registrirana je samo kod pacijenata koji su dobivali hidroksiklorokin.

Ovi rezultati ukazuju na važnost čekanja rezultata studija koje se provode u kontroliranim uvjetima prije širokog korištenja ovih lijekova". Autori tvrde također da njihova studija nije dokazala da oni koji uzimaju hidroksiklorokin ili pak hidroksiklorokin i azitromicin smanjuje rizik da pacijent završi na respiratoru.

Nedavna je studija u Francuskoj na 181 pacijentu koji su razvili bolest COVID-19 također dokazala da hidroksiklorokin nije bio koristan u smanjivanju stope smrtnosti ili smanjenju rizika odlaska na odjel intenzivne njege. No, osam pacijenata kojima je dan hidroksiklorokin razvili su probleme sa srcem. Hidroksiklorokin se godinama koristi za liječenje malarije, lupusa i reumatoidnog artritisa. Trump ga je predstavljao kao prijelomnicu u borbi protiv koronavirusa. No, ova studija, koja sama još mora proći provjeru drugih znanstvenika, pokazuje da valja biti oprezan s korištenjem tih lijekova.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.