RAZGOVARALI OBAMA I PUTIN

'Ovo je vjerojatno najopasnija situacija u Europi od sovjetske invazije na Čehoslovačku'

obama, putin
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
02.03.2014.
u 10:15

Obama je 90 minuta telefonski razgovarao s Putinom. Oba predsjednika su zabrinuta. NATO će danas održati hitnu sjednicu.

Čelnici svjetskih sila pregovaraju o krizi u Ukrajini i pronalasku rješenja. Bijela kuća izvijestila je kako je američki predsjednik Barack Obama razgovarao s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom i kanadskim premijerom Stephenom Harperom. "Vođe su se složile da se suverenost i teritorijalni integritet Ukrajine mora poštovati", izvijestili su ih Bijele kuće.

Jedan neimenovani zapadni dužnosnik usporedio je ukrajinsku krizu s SSSR-ovom invazijom nekadašnje Čehoslovačke. "Ovo je vjerojatno najopasnija situacija u Europi od sovjetske invazije na Čehoslovačku 1968. godine", rekao je jedan zapadni dužnosnik pod uvjetom anonimnosti, prenosi Reuters. Dodao je da je realno pretpostaviti da je Krim u ruskim rukama te da je sada potrebno spriječiti Rusiju da preuzme istok Ukrajine. Sovjetske invazije prisjetio se i češki predsjednik Miloš Zeman. "Iako apsolutno razumijem interese većinskog ruskog stanovništva Krima, mi imamo iskustva s vojnom intervencijom iz 1968. godine", rekao je Zeman u priopćenju. "Mislim da vojna intervencija stvara duboku jamu koji se ne može ispuniti za jednu generaciju", dodao je.

Oba predsjednika zabrinuta

Obama je jučer 90 minuta telefonski razgovarao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Obama je izrazio zabrinutost zbog mogućnosti slanja ruskih vojnih postrojbi u Ukrajinu, a Putin mu je odgovorio da Rusija ima pravo braniti svoje interese te da su Rusi u Ukrajini ugroženi.

Putin je Obami rekao da Rusija ima pravo braniti svoje interese na Krimu i istoku Ukrajine. Obama je rekao da je zabrinut zbog planova za rusku intervenciju u Ukrajini, na što mu je Putin odgovorio da je zabrinut zbog provokativnih kriminalnih poteza krajnjih desničara koje podržava aktualna ukrajinska vlast. Putin je naglasio kako postoji stvarna prijetnja životima i zdravlju ruskih građana na ukrajinskom teritoriju. Obama mu je odgovorio da, ako je Rusija zabrinuta zbog Rusa u Ukrajini, to može riješiti mirno, izravnom suradnjom s ukrajinskom vladom. Iz Bijele kuće poručili su da će se Rusija daljnjim kršenjem međunarodnih zakona još više politički i ekonomski izolirati.

NATO je za nedjelju sazvao hitni sastanak. Prema članku 4 Sjevernoatlantskog saveza, svaka zemlja članica može sazvati sastanak kad se osjeća da joj je nezavisnost ili sigurnost ugrožena.

Poljska: Osjećamo se ugroženi

Nakon ruskog paralmentarnog zelenog svjetla za Vladimira Putina da može vojno intervenirati u Ukrajini, zapadni susjed te zemlje, Poljska, postavila je svoje političke i diplomatske snage na noge. – Osjećamo se ugroženi time što se događa preko naše istočne granice. Poljska je uputila zahtjev za sastanak Sjevernoatlantskog vijeća – rekao je poljski predsjednik Bronisław Komorowski.

Kanada je povukla svog veleposlanika u Rusiji na konzultacije oko krize u Ukrajini, rekao je Stephen Harper. Dodao je kako je Kanada zaustavila pripreme za summit zemalja G8 u Sočiju. Čelnik krimskog ogranka Ukrajinske sigurnosne službe Genadij Kalačev rekao je da je dao ostavku. Sjedište službe u Krimu trenutno čuvaju lokalne samoobrambene snage, javlja tv-kanal Russia-24. Kako prenosi RT, nepoznati borci pokušali su blokirati ceste u ruskoj regiji Belgorod, koja graniči s Krimom, uključujući i ceste prema Krimu, rekao je guverner Belgoroda Evgenij Savčenko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?